شهرهرات 3 اسد باختر
مسوولان صحت عامه هرات میگویند، باوجودتلاش های انجام یافته صحی، هنوز هم تعداد زیادی ازباشندگان ابن ولایت به مرض لشمانیا مبتلا می شوند.
این مسولان خاطرنشان می سازند که روزانه نزدیک به ده ها تن به منظور تشخیص مرض لشمانیا یا سالدانه به شفاخانه حوزه وی این ولایت مراجعه میکنند.
داکتر محمد امین خاموش مسئول پروگرام کنترول ملاریا و لشمانیا در ریاست صحت عامه ولایت هرات گفت :از آغاز سال روان تا اکنون بالغ برهفتصد تن مریض لشمانیا درشفاخانه حوزه وی هرات تشخیص وتحت درمان قرارگرفته اند.
او می افزاید: هرچند تداوی مرض لشمانیا یا سالدانه بهای زیاد دارد اما وزارت صحت عامه به منظور تداوی افراد مبتلا به این مرض به صورت رایگان در شفاخانه های دولتی دوا را در اختیارمریضان قرار می دهد.
خاموش می افزاید: که مریضان مبتلا به لشمانیا در مدت دو الی شش هفته تداوی می گردند.
از سویی هم داکتر همایون واحدی متخصص مریضیهای میکروبی در شفاخانه حوزوی ولایت هرات می گوید: مریضی لشمانیا یا سالدانه یکی از امراض ساری می باشد که بیشتر به دلیل عدم رعایت نکات حفظ الصحه و در مکان های که آب ایستاده وجود داشته باشد افراد را مبتلا می سازد.
دکتر خاموش در گفتگویی با خبرنگار آژانس باختر گفت: این مرض ازطریق یک نوع پشه به بدن انسان سرایت میکند و تنها راه وقایه آن رعایت نکات حفظ الصحه می باشد.
داکتر خاموش جلوگیری از رفتن به مناطق آلوده به پشه سالک ، استفاده از پشه بند هنگام خواب ، پوشاندن کامل بدن با لباس آستین بلندو شلوار، استفاده از حشره کش ، استفاده از پشه بند هنگام خواب ، جلوگیری از انباشتن و ریختن زباله و کودهای حیوانی در مناطق مسکونی ،جلوگیری از رها کردن فاضلاب در معابر را در پیشگیری از این مرض درجامعه مهم میداند.
این منبع ازولسوالی های کهسان ، گذره وکشک رباط سنگی بعنوان ولسوالی های یاد میکند که در آن این مرض بیشتر دیده میشود.
تعدادی ازمریضان مراجعه کننده هر چند از نحوه تداوی شان راضی به نظر میرسند اما تاکید می کنند نیاز است تا برای تداوی بهتر، امکانات بیشتری در مراکز صحی فراهم شود.
سالک یا لیشمانیا، نوعی مریضی جلدی است که بر اثر گزش نوعی پشه به نام پشه خاکی یا موش خانگی به انسان منتقل می شود. عامل این مرض، انگلی به نام لیشمانیاست.
این انگل در کشورهای گرمسیر و معتدل از جمله هند، بنگلادش، نپال، سودان، اتیوپی، افغانستان، ایران، عربستان سعودی، سوریه، برزیل، کلمبیا، پرو و بولیوی شایع است. تخمین زده می شود که سالانه در سراسر جهان دو میلیون نفر به سالک پوستی و نیم میلیون نفر به سالک احشایی مبتلا می شوند.
↧
مسوولان صحت عامه هرات: هنوزموفق به ریشه کن کردن مرض لشمانیا نشده ایم
↧