کابل باختر 31 جوزا
بستن شدن چند روزه دروازه تورخم به روی مردم وتجار باعث بلند رفتن بعضی از اقلام مصرفی درکشور شد مگر در صعود نرخ ها پیش از آنکه بستگی به بسته شدن دروازه تورخم داشته باشد ناشی از منفعت طلبی شماری از دکانداران وتجار داشته است.
به گزارش آژانس باختر، هفته گذشته دروازه تورخم که راه اتصال ومهترین گذرگاه تجاری میان افغانستان وپاکستان است بعد از درگیری مسلحانه میان نظامیان دوکشور بسته شد، با بسته شدن دروازه تورخم صد ها کامیون تجاری در دوطرف بند ماندند این کامیون ها حامل مواد تجاری بود که نه تنها برای بازار های افغانستان انتقال میافت بل مقداری زیادی آن مواد تجار پاکستان بود که باید از مسیر افغانستان به کشور های آسیامیانه میرفت.
بسته بودن دروازه با اندازه بر نرخ ونوا درکابل تاثیر گذار بود مگر قلت وکمبود مواد محسوس نبود بخصوص اقلام مصرفی همچنان در بازار ها به چشم میخورد مگر بندیش چند روزه ومحدود دروازه تورخم بازهم اثرپذیری خود را نمایان ساخت.
آکنون این سوال مطرح میگردد که بندیش راه تورخم آن هم برای چند روز محدود چرا برنرخ ونوا درکابل اثرگذار است .
حاجی نصیر احمد کهمردی که رئیس یک شرکت تجاری درکابل است میگوید که تورخم چندان اثر وتاثیر خود را بر بازار کاهش ویا کمبود مواد غذایی وسایر اقلام مصرفی ندارد زیرا درحال حاضر تجار افغانی راه های زیادی را به عنوان بدیل درنظر گرفته اند واز آن استفاده میکنند آنچه در چند روز اخیر باعث ازدیاد نرخ ونوا شد پیش از آنکه بسته شدن دروازه تورخم بر آن نقش داشته باشد .
نفسانی بودن شماری از تجار ودلالان درآن نقش داشته است. به گونه مثال دراین گیر ودار نرخ کاغذ تشناب صابون ، مواد کمیاوی نیز بلند رفت درحالیکه این اقلام از پاکستان واز دروازه تورخم وارد نمیشود بل بیشتر از ترکیه وایران وچین آن هم از طریق کشور های دیگر وارد افغانستان میگردد این نشان میدهد که بعضی ها حوادث وانکشافاتی نظیر حادثه تورخم را یک فرصت برای منفعت خود میدانند که این کار زیبنده یک مسلمان نیست .
یک عضو اتاق های تجارت افغانستان در رابطه به اثر گذاری دروازه تورخم بر نرخ ونوا در بازار های کشور گفت حالا به این مسیر نسبت به ما پاکستانی ها نیاز بیشتر دارند اگر تورخم بسته شد مرز های دیگر کشور باز بود.
امروز تجارت وداد وستد درکشور ذریعه تجار صورت میگیرد ونقش دولت در آن بسیار کم است یعنی تجار ما امتعه وکالا های مورد ضرورت را به اساس اسعار خریداری میکند ما برای هر کشورچه پاکستان باشد یا ایران ترکیه باشد یا روسیه پول میدهم واز راه تجارت آزاد کالا مورد ضرورت خود را بدست میاوریم اکنون وابستکی افغانستان به بازار های پاکستان رو به کاهش است وبسته بودن دروازه تورخم پیش از آنکه برای ما مشکل آفرین باشد برای پاکستان مشکل ساز است واگر حرف از بلندرفتن نرخ ونوا درچند روز محدود باشد این مساله بیشتر به منعفت اندیشی های مشتی از ثروت پرستان رابطه دارد .
تاج محمد اکبر یکتن از کارشناسان امور اقتصادی درگفتگو با خبرنگار آژانس باختر گفت: زمانیکه از سوی پاکستان در واردات وصادرات اموال تجاری افغانستان مشکل ایجاد میکرد طبیعی است که خسارات هنگفتی به سرمایه گذاران افغانستان و بازار های این کشور وارد میکرد زیرا افغانستان از نگاه حقوق با پاکستان مشکل ندارد اما از نگاه سیاسی پاکستان همیشه برای این کشور مشکلات خلق کرده است .
به گفته وی، مسدود شدن راه تورخم درچند روز گذشته تاثیرات منفی خود را برای تجار وسرمایه گذار هر دو طرف داشته که میلیون ها دالر خساره به هر دوطرف بخصوص دربازار های کشور ها وارد گردیده است.
او تاکید کرد که افغانستان باید درتلاش آن باشد تا راه بدیل ترانزیت اموال تجاری خود را پیدا کند تا در آینده اگر چنین اتفاق به میان آید بتواند بدون کدام مانع اموال تجاری خود را وارد ویا صادر کند .
خان جان الکوزی معاون اتاق های تجارت افغانستان از بسته شدن مرز تورخم هشدارداده وگفته بود که این مساله میتواند بر وضعیت اقتصاد وبلند رفتن نرخ ونوا درافغانستان اثر گذار باشد مگر یک عضو شورای ملی این گونه نگرانی ها را غیر موجه دانسته میگوید، تنها پاکستان یک منبع برای افغانستان نیست بل ثابت سازیم که بدیل های زیادی وجود دارد که میتواند پاکستان را درتجارت یکطرفه با افغانستان منزوی سازد.
نباید مشکل تورخم بزرگ جلوه داده شود بل منحیث یک افغان باید برای پاکستان بگویم که ما راه های زیادی داریم که نیاز به تحمل کرشمه سیاسی شما نیست .
این عضو شورای ملی که از ولایت هرات نماینده گی میکند میگوید به منظور آنکه ثابت سازیم پاکستان از لحاظ اقتصادی به ما نیاز دارد بیاید اموال پاکستانی را تحریم کنیم این کشور خود امتیازات زیادی را برای ما قایل خواهد شد .
از این گفته ها بر میاید که ما راه های زیادی برای بدیل تجارت با پاکستان داریم که این کار به مدیریت وبرنامه ریزی ضرورت دارد.
↧
کرشمه های سیاسی واقتصادی پاکستان دیگر خریداری ندارد
↧