Quantcast
Channel: manager
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15314

سلما پرهزینه ترین بند آبی به زودی افتتاح میشود

$
0
0
سلما پرهزینه ترین بند آبی به زودی افتتاح میشود

کابل باختر/ 9/ جوزا
پس از چهل سال انتظار و جان باختن ده ها کارگر و محافظ امنیتی و انجنیران بالاخره پرهزینه ترین بند برق ( سلما ) قراراست دراین هفته افتتاح شود.
چرا سلما پرهیزینه ترین بند برق نامیده شد؟ تحلیل گران براین عقیده اند که بند سلما درابتداء به هزینه هشتاد ملیون دالر توسط کابینه هند منظور شد ، اما رفته ، رفته بنابر دلایل نا امنی بودجه ساخت این بند چند برابر بیشتر یعنی به 300 ملیون دالر رسید که پرهزینه ترین بند درتاریخ جهان میباشد.
اکنون بعداز تلاش های زیاد هردو کشور هند و افغانستان کار احداث آن تکمیل و آماده بهره برداری شده است.
این بند پیش از 42 میگاوات برق مورد نیاز ولایات هرات وولایات همجوار آن را تامین میکند ، این پروژه تا رسیدن به پایه اکمال فراز و فرودهای زیاد را متحمل شد.
برای اولین بار بند سلما درسال های 1355 درزمان نخستین رییس جمهور افغانستان به کمک هند درولسوالی چست ولایت هرات به روی دریای هریرود تهداب گذاری شد وکارساختمان آن چند فیصد به پیش رفت اما شدت جنگ ها و نبود حاکمیت مقتدر مانع پیشرفت کارساخت این بند شد.
بنابرهمین دلایل تا حاکمیت حامدکرزی کاراین پروژه بزرگ متوقف شد، درسال 1386 یعنی درزمان حاکمیت حامدکرزی هند دوباره علاقمند شد تا کار نیمه تمام این بند را دوباره آغاز کند و بدین ترتیب اولین برنامه بزرگ و سازنده دولت افغانستان بعداز سقوط طالبان درکشور به کمک دولت هند دوباره شروع به کارکرد.
به بررسی های کارشناسان عرضه ساختمان قرار بود کار ساخت و ساز بند سلما درظرف پانزده ماه تکمیل گردد . وخامت وضعیت امنیتی بازهم مانع پیشرفت روند احداث این بند شد ، کندی کار باعث شد تا در مدت پیش بینی شده کار آن به انجام نه رسد.
تداوم جنگ ها و نا امنی درسال 1387 تا 1389 جریان کار ساخت این پروژه حیاتی را کندتر کرد تا سرحدی که مردم افغانستان پایان کار ساختمان آنرا به دیده شک می نگریستند و اکثریت امیدی به تکمیل کار این بند نداشتند، از آن جائیکه هند علاقمندی شدید به بازسازی افغانستان داشت ازهیچ نوع تلاش برای تکمیل آن آبا نه ورزید و درسال 1389 کابینه هند یکبار دیگر پول بیشتری را برای احداث این بند تصویب کرد تا روند ساخت آن نا تمام باقی نه ماند.
کارشناسان که کارساخت وساز این بند در از ابتدا تا انتها تعقیب میکردند فشارهای بیرونی را نیز یکی از عوامل کندی کار ساخت این پروژه دانسته میگویند: همسایه ها چندین بار تلاش بخرچ دادند تا روند احداث بند را متوقف سازند ، توطیه های دراین راستا به همکاری سازمان های تروریستی سازماندهی شد و چندین کارگر انجنیران و محافظان امنیتی درچندین برنامه های خرابکارانه سازمان های جاسوسی منطقه یی جان های شانرا ازدست دادند.
بدین ترتیب مردم افغانستان هزینه مالی هم برای تکمیل کارساخت بند سلما نیز پرداخته اند که فراموش مردم نجیب و شریف ما نمیشود.
سرانجام کارساختمان این بند با تدابیر شدید امنیتی سال قبل به پایه اکمال رسید و روند آب گیری آن آغاز شد و به بند دوستی افغان و هند تغییر نام کرد.
باید گفت: بند سلما بیست کیلو متر طول، سه کیلومتر عرض ، ظرفیت 640 ملیون متر مکعب آب را دارد.
اکنون کارشناسان عرصه ساختمانی را عقیده براین است که بند سلما به محافظت و مدیریت ضرورت دارد که بر دولت مردان افغانستان است تا یک واحد اداری ویژه را برای مدیریت این بند با بودجه خاص ایجاد نمایند.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15314

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>