![پیام احمد ضیا مسعود نماینده فوق العاده رئیس جمهوری درامور اصلاحات و حکومت داری خوب](http://www.bakhtarnews.com.af/dari//media/k2/items/cache/1eee503f9de19a4b8519d80c1e969de7_S.jpg)
کابل باختر 28 ثور
جای افتخار است که از روز جهانی تیلی کمونیکشن در افغانستان درحالی تجلیل میگردد که اکثر شهروندان با تکنالوژی نوین دسترسی داشته و از خدمات گوناگون مخابراتی استفاده مثمر مینمایند.
پیشرفت ساینس و تکنالوژی معلوماتی در جهان ما سبب گردیده تا افراد و جوامع برای یک زنده گی بهتر در اتصال باهمی و کاربرد موثر معلومات بصورت لاینفک در جهت رفاه و سعادت بشری گام بردارند.
در حالیکه سایر جوامع در جهان از تحولات و انکشافات سریع ساینس و تکنالوژی وقت مستفید میگردیدند، در افغانستان به اثر مداخلات، جنگها و منازعات نه تنها از روند پیشرفت اقتصادی و اجتماعی خود باز ماند، بلکه آن دست آوردهای محدود و ناچیز خود که این کشور را در رده کشورهای در حال رشد قرار داده بود نیز از دست داد.
پالیسیهای دولت به منظور انکشاف اقتصادی و اجتماعی کشور جنکزده ما افغانستان از سال ۲۰۰۲ به این طرف شرایط خوبی را برای تطبیق پروگرامهای انکشافی در عرصههای مختلف مخصوصا؛ در سکتور مخابرات برای سرمایه گذاری عامه و خصوصی مساعد ساخت.
من خورسند هستم از اینکه که کشور ما در یک وقت بسیار-کم در سکتور مخابرات به اهدافی متوصل گردیده که سایر کشورها- طی چندین دهه آنرا بدست آورده اند. این دست آوردها به کشور توانای داد تا در منطقه در قسمت رشد و انکشاف خدمات مخابراتی و اتصال منطقوی غرض تامین ارتباطات نقش خود را اداء نماید. امروز افغانستان با داشتن زیربنای پیشرفته مخابراتی در منطقه منحیث یک پُل اقتصادی مقام ارزنده دارد.
در یک-ونیم دهه اخیر(۲۰۰۲ - ۲۰۱۶) تغیـیرات گوناگون از لحاظ انکشاف اقتصادی و اجتماعی در کشور به میان آمده است. یکی از این انکشافات و پیشرفتهای چشمگیر در عرصه سکتور مخابرات و تکنالوژی معلوماتی میباشد که در ابعاد مختلف زندهگی مردم ما نقش مهم و ارزندهای را ایفاء نموده است. که طور فشرده میتوان از آنها ذیلا نام برد:
در بخش پالیسی:
افغانستان در آغازین سالهای دهه گذشته توانست پالیسیهای کارا- را انکشاف داده و مبتنی بر آنها چارجوبهای موثر اقتصادی را ایجاد و درعرصه مخابرات با همکاری همه جانبه سازمانهای منطقوی و بین المللی و حمایت سکتور خصوصی آنرا تطبیق نماید. در نتیجه این انکشاف یک محیط سالم و شفاف مقرراتی و قانونمند متکی بر اقتصاد مارکیت برای سرمایه گذاری سکتور خصوصی اعم از خارجی و داخلی در کشور مساعد گردید.
سرمایه گذاری دربخش مخابرات :
قرار معلومات بدست آمده در نتیجه سیاست موثر اقتصادی دولت در عرصه مخابرات، بیشتر از ۲ میلیارد-دالر امریکایی سرمایه گذاری سکتور خصوصی صورت گرفته است که از جمله بزرگترین سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشور بشمار میآید.
این سرمایه گذاری کشور ما را از یک حالت فاقد زیربناهای مخابراتی به نقطهای رسانید که امروز مردم ما حتی در دورترین مناطق روستایی کشور از مدرنترین خدمات مخابراتی عصر استفا ده مینمایند.
اطلاع رسانی مستقیم:
امروز با نظر داشت خدمات انترنتی اکثر شهروندان برای دریافت اطلاعات لازم به صفحات انترنتی رجوع نموده که خود عامل پیشرفت و ترقی میباشد. همچنان قوانین مختلف در این راستا تصویب گردیده اند که فرایند اطلاع رسانی را تقویت مینماید.
انکشاف زیر بناهای مخابراتی و توسعه خدمات:
با از میان رفتن انحصار دولت در سکتور مخابرات، زمینه خوب و سریع رشد زیر بناهای گوناگون در کشور بوجود آمد. در افغانستانایکه تقریبا؛ ۱۵ سال قبل خبری از تلفون-موبایل نبود، امروز بیشتر از بیست میلیون نفوس این کشور از تلفونهای موبایل استفاده مینمایند و بیش از 80% ساحات نفوس تحت پوشش خدمات شبکههای مخابراتی موبایل قرار گرفته است.
و همچنان کشور ما از طریق فایبر نوری با کشورهای همسایه ایران، پاکستان، تاجکستان، ازبکستان و ترکمنستان وصل گردیده است
خدمات انترنیتی:
با ایجاد زیربناها و توسعه خدمات مخابراتی، سطح استفاده از انترنت در کشور نیز روزبهروز افزایش میاید. هماکنون بیش از پنجاه شرکت انترنتی و بیش از چهل شرکت تکنالوجی معلوماتی در کشور فعالیت دارند. سکتور مخابرات مبتنی بر اقتصاد مارکیت و ساختن یک محیط سالم و شفاف رقابتی توسعه میابد. در طی ده سال گذشته سطح دسترسی به خدمات انترنت ارتقاء یافته و در قیمتهای آن تنزیل چشمگیر بمیان آمده است.
معرفی حکومتداری برقی:
وزارت مخابرات و تکنالوژی مخابراتی در هماهنگی نزدیک با دفتر نماینده فوق العاده رئیس جمهور تفاهم نامههای تطبیق حکومتداری برقی را با به ۱۰ اداره امضا نموده که در راستای تحقق اصلاحات ساده سازی پروسیجرها و عرضه خدمات قابل دسترس ساده و سریع تمرکز داشته و ما بزودی شاهد نتایج آن خواهم بود که تغییر مثمری در روند اداری کشور به ارمغان خواهد آورد.
ایجاد زمینههای کار و رشد عواید دولتی:
در مدت یک دهه افغانستان بخصوص سکتور مخابرات و تکنالوژی معلوماتی با رهبری درست و برداشتن گامهای بزرگ و ارزشمند، زمینه بهتر برای یک گذار مهم کشور بسوی رشد اقتصادی را مساعد ساخت.
همچنان باید یاد اور شد که دست آوردهای ذکر شده بسنده نبوده و باید ما با در نظر داشت شرایط کنونی و انکشاف تکنالوژی باید اقدامات و تلاش لازم را به خرج دهیم تا شاهد این باشیم که تمامی سیستمهای کهنه و بیروکراتیک مانند سایر ممالک با تکنالوژی معلوماتی تعویض گردند و خدا بخواهد که ما شاهد پیشرفت های چشمگیر در همه عرصهها باشیم و با داشتن نیرو جوان و اراسته با تکنالوژی روند خدمت رسانی را تسریع بخشیده و با کاربرد برنامههای نوین فساد اداری را زدوده و کارائی ادارات را به عالیترین سطح برسانیم.
همچنان با در نظر داشت استفاده از تکنالوژی ما باید سیستم ایمنی و محافظتی معلومات را تقویت بخشیم و قوانین لازم باید در این راستا ایجاد و عملی گردند و مهمتر از همه باید قانون امضا الکترونیک و پالیسی تکنالوژی و قانون امنیت سایبری به تصویب برسند تا ادارات حکومتی در روشنای آن عملکرد داشته تا باشد حکومتداری خوب تحقق یابد.
در اخیر میخواهم از رهبری وزارت مخابرات وسایر کارمندانیکه در جهت دسترسی به دست آوردهای ذکر شده از سال های گذشته تا کنون نقش آفرینی نموده و مردم افغانستان را در رفع حوایج مخابراتی شان کمک نموده اند اظهار سپاس و امتنان نمایم و از خداوند برای شان در جهت ایجاد یک جامعه معلوماتی به منظور اجرای سریع خدمات بشری و ایجاد شفافیت موفقیتهای شایانی را آرزو مینمایم .