![نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره افغانستان](http://www.bakhtarnews.com.af/dari//media/k2/items/cache/bc63e2f4b937426775cf0a6825ee5739_S.jpg)
بی بی سی – باختر1 سرطان
تادامیچی یاماموتو، نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان با اشاره به تنشهای اخیر در کابل، گفته است که اگر در شیوه حکومتداری افغانستان تغییری اتفاق نیافتد، این کشور با بحرانهای جدیتر مواجه خواهد شد که "کنترل آن دشوار خواهد بود."
آقای یاماموتو که دیروز (۳۱ جوزا) در نشست ویژه شورای امنیت سازمان ملل در مورد افغانستان در نیویورک صحبت میکرد، گفت اوضاع امنیتی در افغانستان روبه وخامت است و این مساله موجب شده تنشهای سیاسی داخلی در این کشور بیشتر برملا شود.
نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان گفت که جرقه تازهترین بحران سیاسی و امنیتی در افغانستان انفجار مرگبار ۱۰ جوزا/ در کابل بود که اعتراضات گسترده را در این شهر در پی داشت.
در دو هفته اخیر کابل پایتخت افغانستان شاهد چندین رویداد مرگبار، راهپیماییها و تنشهای سیاسی بوده است که منجر به کشته شدن حدود ۱۷۰ نفر و درگیری میان معترضان و پلیس شد.
آقای یاماموتو گفته که اختلافات سیاسی اخیر در افغانستان به صورت فزاینده رنگ قومی به خود گرفته که به گفته او این موضوع به ویژه با توجه به تلاش گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) برای تحریک اختلافات فرقهای در افغانستان مایه نگرانی است.
او افزود که بدون تلاشهای جدی دولت وحدت ملی افغانستان برای گسترش مشارکت سیاسی، افزایش شفافیت و تقویت اعتبار دولت به ویژه در بخش امنیتی، افغانستان با بحرانهای بیشتری در یک فضای "به شدت شکننده" روبرو خواهد شد.
به گفته او رویدادهای بامداد بیستم ژوئن در پی تلاش دولت افغانستان برای برداشتن آخرین خیمه معترضان در کابل که به خشونت گرایید، بیانگر نیاز به احتیاط، آرامش و وحدت در افغانستان است.
نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان گفته که تنش سیاسی اخیر در کابل در نتیجه تلاشهای شدید دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد و دیپلماتهای مقیم کابل فروکش کرد ولی در عین حال هشدار داده که احتمال بروز دوباره تنشهای از این دست وجود دارد.
آقای یاماموتو گفته که: "نشانههایی دیده میشود که از تابستان گذشته تا به امروز اجماع سیاسی گسترده در افغانستان در حال از بین رفتن است."
او گفت در ماههای گذشته نشانههایی دیده میشود که شمار فزایندهای از گروههای سیاسی که بعضی از آنها بخشی از دولت وحدت ملی بودند و همچنین نیروهای سیاسی جوان از دولت انتقاد میکنند و خواهان اصلاحات هستند.
به گفته آقای یاماموتو آنها استدلال میکنند که دولت با گروههای سیاسی مشورت نمیکند و مشارکت سیاسی را نیز رعایت نمیکند.
آقای یاماموتو گفت که: "از سوی دیگر دولت مدعی است که گروههای سیاسی مخالف جلوی اصلاحات اساسی را گرفتهاند و با تاکید بر اینکه دولت وحدت ملی کنار برود، موجب تنش سیاسی در جامعه شدهاند."
او گفت هردو طرف یکدیگر را به اقدامات ضد منافع ملی متهم میکنند و افزود که "برداشت من این است که همین مسایل موجب ایجاد فضای تنشآلود سیاسی کنونی در افغانستان شده است."
او تاکید کرده که بیاعتمادی میان گروههای سیاسی و دولت در افغانستان در حال افزایش است و تلاشها برای مشارکت سیاسی و ایجاد اجماع در وضعیت کنونی برای ثبات سیاسی افغانستان حیاتی است.
او همچنین در مورد اهمیت تلاشهای صلح در افغانستان صحبت کرد و برگزاری کنفرانس صلح اخیر در کابل را نشانهای عزم دولت افغانستان و جامعه بینالمللی برای پایان صلحآمیز خشونتها در افغانستان خواند.
مچنین محمود صیقل، نماینده دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد یکبار دیگر پاکستان را به پناه دادن به گروه طالبان و شبکه حقانی متهم کرد و از جامعه بینالمللی خواست تا با کشورهایی که از گروههای "تروریستی" حمایت میکنند، برخورد جدی کند.
آقای صیقل بدون نام بردن از پاکستان گفت کشوری در همسایگی افغانستان هر چه در توان دارد برای تضعیف و بیثباتی افغانستان انجام میدهد.
او همچنین گفت که پاکستان در ماههای اخیر بارها تمامیت ارضی افغانستان را نقض کرده، به سوی خاک این کشور صدها موشک پرتاب کرده و بدون هیچ نوع هماهنگی با افغانستان اقدام به مسدود کردن گذرگاهها مرزی کرده است.
آقای صیقل افزود که تحقیقات ابتدایی نشان میدهد که حمله مرگبار ۱۰ جوزا در کابل که جان ۱۵۰ نفر را گرفت، از سوی شبکه حقانی انجام شده بود که به گفته او در پاکستان مستقر است.
او گفت که یک گروه مشترک متخصصان آلمانی و افغان مشغول تحقیقات همه جانبه در مورد این حمله هستند و نتایج این تحقیقات در اختیار اعضای شورای امنیت قرار خواهد گرفت.
نشست ویژه شورای امنیت سازمان ملل در مورد افغانستان، برای بررسی گزارش آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از وضعیت افغانستان برگزار شده بود.
دبیرکل سازمان ملل هفته پیش از افغانستان دیدن کرد.
ختم/ خلیل