کابل باختر 11 ثور
رییس اجراییه جمهوری اسلامی افغانستان با بلندرتبه ترین هیئت پارلمانی پاکستان در قصر سپیدار با حضور داشت معاونان ریاست اجراییه و مقامات عالی رتبه دولتی دیدارکرد.
رییس اجراییه تشریف آوری این هیئت را به افغانستان و ریاست اجراییه خوش آمدید گفت و ابراز امیدواری کرد که این هیئت که از تمام جریانهای سیاسی پاکستان نمایندگی میکند بتواند نقش سازنده و موثری در بهبود روابط میان افغانستان و پاکستان ایفا نماید.
به اساس معلومات دفترمطبوعاتی ریاست اجراییه به آژانس باختر، رییس اجراییه در ادامه صحبتهای خویش گفت: بعد از تشکیل حکومت وحدت ملی ما گامهایی جدی یی برای بهبود روابط میان افغانستان و پاکستان برداشتیم و نوازشریف نیز گامهای برای بهبود روابط برداشت. نقطه مشترک میان هردو طرف این است که نیازمند تغییر وضعیت موجود هستیم و خواهان بهبود روابط میان هر دو کشور. فرصتهای زیادی را از دست دادهایم و نباید فرصتهای بیشتر را از دست بدهیم.
سپس سردار ایاز صادق رییس مجلس نمایندگان پاکستان در صحبتهای خویش با تشکر از پذیرایی گرم حکومت و مردم افغانستان از هیئت پارلمانی پاکستان٬ مراتب تاثر و تسلیت خویش را به نمایندگی از حکومت و مردم پاکستان به خاطر حادثه المناک تروریسنی برقول اردوی ۲۰۹ شاهین و شهادت افسران و سربازان قوای مسلح ابراز داشت و اعضای هیئت به روح شهدای کشور اتحاف دعا نمودند.
ایاز در ادامه نشست نامه نخست وزیر پاکستان را به رییس اجراییه کشور تقدیم کرد و خواست حکومت و هیئت پاکستان را برای سفر رسمی رییس اجراییه به پاکستان تکرار نمود.
ایاز صادق در ادامه صحبتهای خویش گفت: این عالیرتبه ترین هیئت رسمی پاکستان است که تاهنوز از افغانستان دیدن کردهاست و بدون استثنا و به نمایندگی از تمام جریانهای سیاسی خواهان بهبود و گسترش روابط دوستانه میان دو کشور و مبارزه با تروریزم هستیم. صادق در ادامه صحبتهای خویش علاوه کرد: با قلب و اراده قوی آمدهایم تا مشکلات میان دو کشور را در کوتاهترین فرصت ممکن حل نماییم.
ایاز صادق علاوه کرد که ما در جریان سفر با رییس مجلس٬ رییس جمهور و تعدادی از شخصیتهای افغانستان ملاقات کردهایم و بر بهبود روابط تاکید کردیم. ایاز همچنان علاوه کرد که در این نشستها حرفهای تازهای شنیدیم و از وضعیت آگاهی خوبتریافتیم. در بازگشت چشمدیدها٬ دیدگاهها و برداشتهای خویش را از طریق پارلمان با حکومت و مردم پاکستان مطرح میسازیم و از طریق کمیته ویژه بحثهای مربوط به امنیت ملی دنبال مینماییم.
ایاز صادق در صحبتهای خود تاکید کرد که یک افغانستان مستقل٬ مرفه٬ باثبات و خالی از حضور تروریزم به نفع پاکستان است و بدون صلح و ثبات و حاکمیت قانون در افغانستان نمیتوان توقع صلح و ثبات در پاکستان را داشت. ایاز صادق براهمیت کارادور اقتصادی وصل شدن جنوب آسیا با آسیای میانه و روسیه از طریق افغانستان تاکیدکرد. صادق همچنان در سخنان خود تاکید کرد که برای بهبود روابط میان دو کشور نیازی به چسپیدن به گذشته نیست و نیازمند یک آغازنو با رویکرد نو هستیم.
در این نشست همچنان سناتور ظفرالحق رهبر مجلس سنای پاکستان صحبت کرد و خطاب به رییس اجراییه کشور گفت که از مدتها به اینطرف علاقه مند ملاقات با شما بودم و شما نه تنها به حیث رهبر افغانستان بلکه به حیث رهبر منطقه با تجربه و عمل جایگاه خویش را ثابت ساختهاید. ظفرالحق در ادامه صحبتهای خویش گفت که دشواریها و مشکلات فراوان در روابط دو کشور وجود دارد٬ ولی بدون از دست دادن فرصت بیشتر٬ امیدواریم بتوانیم با یک آغاز نو روابط میان دو کشور را بهبود بخشیم. ظفرالحق همچنان علاوه کرد که هیئت پارلمانی پاکستان به نمایندگی از تمام جریانهای سیاسی پاکستان٬ به نیت کمک به وضعیت و بهبود روابط آمدهاند٬ و این نشست در ذات خود پیام مثبتی به مردم دو کشور و منطقه میدهد.
عبدالقادر بلوچ وزیر دولت در امور مناطق سرحدی پاکستان نیز در صحبتهای خویش تاکید کرد که با در نظرداشت اهمیت روابط میان دو کشور تصمیم گرفتیم در این سطح به افغانستان بیاییم و روابط میان دو کشور را با یک آغاز نو بهبود بخشیم. بلوچ همچنان علاوه کرد که باید این حمام خون را در منطقه متوقف سازیم و نتیجه نزدیکی و همگرایی باید صلح و ثبات و تبادل اقتصادی در منطقه باشد.
اکرم خان درانی وزیر مسکن و کار پاکستان نیز در این نشست صحبت کرد و از پذیرایی گرم حکومت و مردم افغانستان استقبال کرده گفت: ایاز صادق به نمایندگی از آنان صحبت کرد و این هیئت به صورت جدی به نمایندگی از مردم پاکستان خواهان بهبود روابط میان دو کشور میباشد.
سناتور اصیل خان بیزنجو وزیر بنادر و کشتیرانی پاکستان نیز در صحبتهای خویش گفت که ما مردم دو کشور مربوط یک حوزه واحدهستیم و از مشترکات فراوانی برخورداریم. افغانستان از نگاه ما یک کشور مستقل و آزاد است و ما خواهان همکاری و روابط بردارانه میان دو کشور هستیم.
بیزنجو گفت: برای ما در پاکستان اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان است و شما رییس اجراییه افغانستان. ما در پاکستان اعتراضها و دیدگاههایی داریم و شما در افغانستان اعتراضات و دیدگاههایی دارید ولی راه بیرون رفت از این مشکل مذاکره و گفت و شنود است. ادامه این وضعیت تروریستهای چون طالبان٬ القاعده و داعش را کمک میکند تا به فعالیتهای خویش ادامه دهند. تروریزم و فعالیتهای داعش به صورت جدی افغانستان و پاکستان را تهدید میکند و ما برای بیرون رفت از این بحران نیازمند همکاری و همگرایی هستیم.
محمودخان اچکزی در صحبتهای خویش در این نشست گفت که جهان مدیون افغانها است و حزب ما وقتی رییس اجراییه در پنجشیر با آمرصاحب احمدشاه مسعود مصروف مبارزه با تروریزم بود با ایشان برای نجات و بهبود افغانستان در تماس بود. اچکزی در صحبتهای خویش علاوه کرد که جنک تا وقتی درافغانستان مشروعیت داشت که روسها در این سرزمین حضور داشتند. در این مرحله تمام کشورهای دنیا مسلمان و غیر مسلمان خواهان آزادی افغانستان به عنوان یک کشور مستقل بودند. اچکزی در صحبتهای خویش علاوه کرد که تمام کشورهایی که برای آزادی افغانستان از جهاد در این کشور حمایت میکردند در بربادی و مشکلات این سرزمین نقش دارند. این کشورها باید از افغانستان معذرت بخواهند و در بازسازی و استقرار صلح و ثبات در این کشور سهم بگیرند.
اچکزی گفت که منطقه مورد تهدید قرار دارد و یگانه راه حل و راه بیرون رفت از این بحرانها همکاری صادقانه میان دو کشور و حل مشکلات منطقه است.
سردارخان لغاری رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان پاکستان در صحبتهای خویش در این نشست گفت که برداشت من این است که طرف افغانستان خواهان حل مشکل میان دو کشور و بهبود روابط میان افغانستان و پاکستان است. لغاری گفت که عمده ترین مشکل در روابط دو کشور٬ روابط و موضوع امنیتی است. این دشواریها در روابط کشورها وجود دارد و همچنان راه حلهای مناسب بیرون رفت از آنها. وی تاکید کرد که ما از تطبیق توافقنامه لندن حمایت میکنیم و خواهان توافقنامهای جدید برای تنشزدایی و گامهای قوی برای اعتماد سازی هستیم.
سیدنویدقمر عضو مجلس نمایندگان پاکستان نیز در صحبتهایی خویش گفت که نفس این سفر تاثیرات مثبت خود را دارد و ما با پیامیکه افغانستان چگونه به قضایا نگاه میکند به پاکستان میرویم. فهم مشکلات گام نخست برای حرکت به پیش و حل مشکلات است و تلاش میکنیم بازی ملامتکردن را رهاکنیم و برای بهبود روابط گامهای جدی برداریم.
شفقت محمود عضو مجلس نمایندگان پاکستان و عضو هیئت از استقبال گرم حکومت و مردم افغانستان به نیکی یادکرد و این را گام اولی برای اعتماد سازی میان دو کشور خواند. وی گفت که ما برای همیش همسایه هستیم و همسایه میمانیم. رفاه و ترقی ما و رفاه و ترقی شما بدون صلح و ثبات در این کشور ممکن نیست.
غلام احمد بلور عضو مجلس نمایندگان پاکستان در صحبتهای خویش گفت من از حزبی میایم که خان عبدالغفارخان رهبر این حزب را به توصیه خودش در افغانستان دفن نمودهاست. ما پاکستانی هستیم و همانقدر که پاکستان را دوست داریم افغانستان را نیز دوست داریم. بلور در صحبتهای خویش علاوه نمود که بیشترین اعضای خانوادهام را در حملات تروریستی طالبان از دست دادهام. خودم نیز هدف حملات طالبان قرارگرفتم. ما در افغانستان صلح و ثبات میخواهیم و خواهان استقرار صلح و ثبات در این کشورهستیم. باید باهم بنشینیم و این مشکلات را حل نماییم. ما در افغانستان و پاکستان به هم وابسته هستیم و صلح و ثبات در هریکی از این کشورها به معنای صلح و ثبات در دیگری است.
احمدخان شیرپاو عضو مجلس نمایندگان پاکستان در صحبتهای خویش در این نشست با تشکر از استقبال و زمینه سازی صحبتهای دوستانه گفت که این هیئت عالی رتبه به نمایندگی از تمام جریانهای سیاسی پاکستان به نیت نیک و به هدف بهبود روابط میان دو کشور آمدهاست. درک میکنیم که روابط میان دو کشور آسیب دیده و در سطح پایینی قراردارد. ما درک میکنیم که افغانستان آسیب بیشتر دیده است و مصمم هستیم که اجازه ندهیم روابط بیشتر از این آسیب ببیند.
صاحب زاده طارق الله عضو هیئت در صحبتهای خویش گفت که این چهارمین نشست ما در این سفر است و ما در این نشستها بیشتر صحبت کردیم و شما شنونده بودید. امیدواریم روزی شما به پاکستان بیایید و دیدگاههای خویش را بیان کنید و ما شنونده باشیم.
غازی گلاب جمال عضو مجلس نمایندگان آخرین سخنران این نشست گفت که من عضو جرگه بهبود روابط میان افغانستان و پاکستان از نخستین روزها بودم. از طرف افغانستان داکترعبدالله عبدالله رهبری جرگه را به دوش داشت و از طرف پاکستان آفتاب احمدخان شیرپاو. ما نشستهای متعددی داشتیم و میزبان یک نشست بزرگ نیز بودیم ولی تاهنوز متاسفانه دستاورد عملی نداشتیم. همه منتظر و چشم به راه عمل و نتایج عملی هستند و ما اعضای پارلمان خواهان حل مشکلات میان دو کشور و بهبود روابط هستیم.
انجینر محمدخان معاون اول ریاست اجراییه در این نشست در صحبتهای خود گفت که این هیئت به نمایندگی از تمام پاکستان به کابل آمده است و ما از حضورتان استقبال میکنیم. ما از خردترین فرد تا رییس جمهور و رییس اجراییه خواهان صلح هستیم. میخواهم بگویم که تروریستها دین و مذهب ندارند و دشمن همه اند. این هیئت بهتر است مانند داکتر عمل نماید. مرض موجود است و این مرض شبیه سرطان است. باید برای تداوی این مرض اقدام شود. ما نیازمند یک جهت سوم برای ارزیابی مذاکرات دو کشور هستیم تا صداقت و عمل هردوطرف را در تطبیق توافقنامهها و تفاهمنامهها ارزیابی و نظارت نماید.
محمد محقق معاون دوم ریاست اجراییه نیز در این نشست صحبت کرد و تشریف آوری هیئت عالی رتبه پاکستان را به افغانستان خیرمقدم گفت و حضور آنان را در کابل مایه امیدواری برای دو کشور خواند. محقق علاوه کرد که پاکستان در شرایط دشوار از افغانستان حمایت کرده است و ما این کمک را فراموش نمیکنیم.
محقق علاوه کرد که در سالیان اخیر روابط دو کشور دچار بحران گردید و ماخواهان توقف این نا همآهنگیها و ضرر به هردو کشورهستیم و میخواهیم یک صفحه نوی از روابط میان دو کشور باز گردد. محقق در صحبتهای خود علاوه کرد که وقت آن رسیده است تا چهره تروریستها را که به نام جهاد جنایت میکنند باهم به دنیا معرفی کنیم و جلو آنها را بگیریم.
محقق همچنان در صحبتهای خویش تاکید کرد که ما در افغانستان خواهان صلح هستیم و مقدم شما را به کابل گرامی میداریم.
میرویس یاسینی نماینده مجلس نمایندگان در صحبتهای خویش مهمانان را خوش آمدید گفت و تاکید کرد که این عالی رتبه ترین هیئت پاکستان است که به افغانستان میاید و ابراز امیدواری نمود که این یک آغاز نیک برای حل مشکلات میان دو کشور باشد. یاسینی در صحبتهای خویش تاکید کرد که بهتر است تا مشکلات خود را خودمان حل نماییم و به امید ابرقدرتها و کشورهای بزرگ برای حل مشکل ننشینیم. وقت درحال عبور است و باید بدون از دست دادن فرصت دست به دست هم بدهیم و مشکلات را حل نماییم. یاسینی تاکید کرد که داعش یک تهدید جدی در منطقه است و باید برای شکست آن باهم کارکنیم و از سیاستهای امریکا برای تفکیک میان داعش و طالبان انتقاد نمود. یاسینی در صحبتهای خویش گفت که خواهان برگشت هردوطرف برمیز مذاکره و بحث روی حل مشکلات میان دو کشور است.
داکتر عبدالله عبدالله رییس اجراییه در پایان نشست در صحبتهای خویش از ابراز تسلیت هیئت به خاطر حمله بر قول اردوی شاهین تشکر کرد و گفت که امیدوار است این نشستها و بحثها به یک روند تبدیل گردد و از وعده هیئت که موضوع افغانستان را در سطح کمیته امنیت ملی دنبال میکنند قدردانی کرد.
رییس اجراییه گفت که از تجربههای قبلیام میدانم که شما چند نگرانی دارید و شاید عمدهترین آنها تحریک طالبان پاکستان و حضور هند در افغانستان باشد. رییس اجراییه همچنان علاوه نمود که حضور هند در افغانستان به اساس روابط دوستانه و به اساس عرف و سنن بینالمللی استوار است و این روابط نباید باعث نگرانی پاکستان گردد.
رییس اجراییه همچنان علاوه نمود که تحریک طالبان پاکستان در مناطق طالبان فعالیت میکند و طالبان دشمن ما اند و ما به عنوان قربانی تروریزم به هیچ صورت از گروههای تروریستی حمایت نمیکنیم. رییس اجراییه همچنان علاوه کرد که ما پاکستان را به خاطر تمام مشکلات افغانستان ملامت نمیکنیم ولی امنیت عمده ترین چالش افغانستان است و ما خواهان همکاری شما در این زمینه هستیم. رییس اجراییه از طرح و نیت نیک هیئت استقبال کرد و آمادگی افغانستان را برای عمل در راه استقرار صلح و ثبات اعلان کرد.
رییس اجراییه برای اعتماد سازی میان دو کشور بر تماس مردم با مردم٬ سفرهای هیئتهای پارلمانی٬ دید و بازدیدهای مسوولین امنیتی تاکید کرد و وعده سپرد که در یک وقت مناسب به پاکستان سفر میکند.
رییس اجراییه تاکید نمود که فرصتهایی را از دست دادهایم و باید بدون ضیاع وقت با همکاری باهم مشکلات را ارزیابی کنیم و روی راه حلهای مناسب و عملی به توافق برسیم. رییس اجراییه تاکید کرد که ما به استقلال پاکستان احترام قایلهستیم و میخواهیم پاکستان به استقلال و اراده ملی افغانستان احترام گذارد. رییس اجراییه تاکید نمود که ما نمیتوانیم در مسئله استقلال افغانستان معامله و گذشت نماییم ولی به نگرانیهای موجه پاکستان اهمیت میدهیم و در این زمینه آماده بحث هستیم.
رییس اجراییه با استقبال و حمایت از تلاشهای هیئت و تشکر از پیام نخست وزیر پاکستان از آنان خواست تا سلامها و مراتب احترام وی را به نخست وزیر و مردم پاکستان وسیله شوند.
↧
داکتر عبدالله: ماخواهان روابط حسنه و تنش زدایی با پاکستان و مبارزه با تهدیدهای مشترک هستیم
↧