کابل باختر 13 حوت
بدنبال حمله آمریکا و متحدان این کشور به افغانستان در سال ۲۰۰۱ میلادی و شکست رژیم طالبان در این کشور بسیاری از رهبران طالبان و نیروهای وفادار به این جنبش و همچنین رهبران و نیروهای القاعده به منطقه شمال و شمال غرب پاکستان رفتتند -- و در مناطق مختلف بویژه منطقه ای موسوم به منطقه قبیله ای پاکستان سکنی گزیدند.
منطقه قبایلی پاکستان در ساختار سیاسی این کشور فتا خواند می شود که کوتاه شده: فدرالی آدمینسترتد ترایبال آیریاز آف پاکستان (Federally Adminstrated Tribal Araes of Pakistan: FATA) است که می توان آن را به "منطقه قبیله ای تحت ادراه فدرال (پاکستان)" ترجمه کرد. اگرچه فتا نامی است که معمولا برای اشاره به این منطقه مورد استفاده قرار می گیرد.
هفت منطقه قبایلی پاکستان از شمال به جنوب عبارتند از: باجور- مهمند (با ضم میم اول و فتح میم دوم) - -خیبر- اروکزی- کرم (با ضم کاف و فتح ر)- وزیرستان شمالی و وزیرستان جنوبی. بجز منطقه اروکزی بقیه مناطق این ناحیه با افغانستان هم مرز هستند.
باجور منطقه ای است کوهستانی که به دلیل موقعیت جغرافیایش در مناطق شمالی آن ارتفاع کوه های آن به حدود ۳۰۰۰ متر نیز می رسد اگرچه با حرکت به سمت جنوب این منطقه از ارتفاع این کو هها کاسته می شود.
دو قبیله مهم منطقه که هر دو زیر مجموعه قبیله یوسفزی هستند عبارتنداز: تره کانی و اوتمان خیل.
این منطقه تا دهه ۶۰ میلادی منطقه ای نیمه خود مختار بود و غیر قابل دسترسی و داری چند منطقه خود مختار داخلی موسوم به خانات بود که توسط خان اداره می شد. در دهه ۶۰ میلادی بخشی از ملکاند شد. باجور در سال ۱۹۷۳ به عنوان یک منطقه کامل در فتا به سرپرستی بک نماینده سیاسی از سوی مرکز تبدیل شد.
خار مرکز اداری باجور است.
مهمند مهمند به ضم میم اول و فتح میم دوم، منطقه ای کوهستانی که از نقطه نظر سیاسی به دو بخش مهمند علیا و سفلی تقسیم می شود. مهمند علیا در مقایسه با مهمند سفلی حاصلخیزی کمتری دارد.
این منطقه نام خود را از قبیله مهمند گرفته است که از مهمترین قبایل منطقه است. قبیله صافی و اوتمان خیل از دیگر قبایل مهم منطقه است.
قلعه نی مرکز اداری مهمند است.
خیبر این منطقه نام خود را از گذرگاه خیبر گرفته که یکی از راه های اصلی مواصلاتی بین پاکستان و افغانستان است -- گذرگاهی که محل عبور بسیاری از نیروهای مهاجم به شبه قاره بوده است.
افریدی (به فتح الف) و شینواری دو قبیله مهم خیبر هستند.
مرکز اداری خیبر در پیشاور است اما یک دفتر نمایندگی در لندی کوتل نیز قرار دارد.
اورکزی تنها ناحیه ای از مناطق قبایلی پاکستان که هم مرز با افغانستان نیست. این منطقه رسما در دسامبر سال ۱۹۷۳ به عنوان یک ناحیه منطقه قبایلی اعلام شد . تا پیش از آن بخشی از یک ناحیه دیگر بود.
قبیله اورکزی مهمترین قبیله این منطقه است.
مرکز اداری اورکزی درهانگو در مجاورت این منطقه قرار دارد.
کرم کرم به ضم کاف و فتح ر، نام خود را از رودی در این منطقه به همین نام گرفته است. کوه سفید با ارتفاع بیش از 4700 متر از زیباییهای طبیعی این منطقه است که در سراسر طول سال پوشیده از برف است.
از نظر اداری این منطقه به دو منطقه کرم علیا و سفلی تقسیم می شود.
توری و بنگاش دو قبیله مهم این منطقه هستند. کرم دارای تعداد قابل توجهی شیعه است که عموما از قبیله توری هستند.
مرکز اداری این منطقه پاراچنار است.
وزیرستان شمالی این منطقه در سال 1910 رسما به عنوان یک ناحیه فتا در آمد.
اوتمانزی وزیر و دائور دو قبیله مهم وزیرستان شمالی است اگرچه قبایل دیگر مانند محسود در این منطقه هستند.
میران شاه مرگز وزیرستان شمالی است.
وزیرستان جنوبی :
وزیرستان جنوبی - جنوبی ترین منطقه فتا است که با بلوچستان پاکستان هم مرز است.
محسود و وزیری ها دو قبیله مهم این منطقه است.
در زمستانها شهر تانک و در تابستانها شهر وانا به عوان مرکز اداری این منطقه عمل می کنند.
↧
هفت منطقه ناحیه قبایلی پاکستان که سلب آزادی می شوند
↧