Quantcast
Channel: manager
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15314

بناهای تاریخی قندهار به دلیل بی توجهی دولت با خطر نابودی مواجه است

$
0
0
بناهای تاریخی قندهار به دلیل بی توجهی دولت با خطر نابودی مواجه است

قندهار باختر 10 دلو
باشندگان، به ویژه فرهنگيان ولايت قندهار مى گويند که برخى اماکن تاريخى اين ولايت به دلیل بی توجهی دولت با خطر نابودی مواجه هستند و به طور جدی به مرمت و حفاظت نیاز دارند.
مردم قندهار می گویند که در برخى ساحات کندن کاری های خودسرانه صورت گرفته و يا محله های تاریخی غصب شده اند و این وضعیت به شکوه تاريخى اين ولايت آسيب بيشتری وارد کرده است.
اما رئیس اطلاعات وفرهنگ قندهار مى گويد که براى حفاظت اماکن تاريخى اقداماتی را انجام داده است وبراى توسعه این روند به تلاش های خود ادامه می دهد. بر پایه معلومات منابع محلی، درقندهار بيشتراز ٣٠ آبدۀ تاريخى ثبت شده است که قدامت برخی به چند هزار سال می رسد. شهرکهنه قندهار، کتيبۀ اشوکا،چهل زينه، قصر نارنج، منديگک، ارگ، قلعۀ احمدشاهى، تپۀ سپيروان، برج مينا وبرخى امکان مقدس از جمله این آبدات تاریخی می باشند که اکثر آنها در وضعیت نامناسب قرار دارند و در صورتی که مرمت نشوند از بین خواهند رفت. عبدالواسع هڅيال، نويسنده، شاعر و استاد پوهنتون ملالى به آژانس باختر گفت افزون بر ناامنى، غصب ساحات نزديک آبدات تاريخى واعمار ساختمان هاى خود سر از جمله مواردی است که به این مکان و بناهای تاريخى صدمه زده و آنها را با خطراز بين رفتن مواجه ساخته است.
وى افزود دراين عرصه قصرنارنج که قبل از دورۀ هوتکيان و حدود هزار سال قدامت دارد بيشتراز همه با خطر مواجه است و در گذشته ساحه زیادی از آن غصب شده است.
به گفته هڅيال، نياز است که جلوى غصب زمين در اين ساحه تاريخى گرفته شود و ضمن احاطه آن با يک ديوار محافظتى، ازرش تاريخى آن به طورکامل حفظ شود. همچنان، هڅيال از خانه و محل بودوباش ميرويس نيکه درمنطقۀ کوکران در سمت غرب شهرقندهار و از خانه احمدشاه بابا در مرکز این شهر یادآوری کرد که درحال حاضر از سوی نواسه های این شخصیت ها استفاده می شود و در آن ها زندگى مى کنند.
منزل امپراتور بزرگ احمدشاه بابا درکوچۀ سدوزو و در سمت اول شهرقندهار قرار دارد، نيز در وضعیت گذشته اش قرار ندارد.
اين خانه درسال ١١٧٢ به هدايت احمدشاه بابا توسط معماران وکارگران فنى به سبک بخارایی ساخته شده است.
هڅيال از دولت می خواهد تا این خانه ها را از نزد نواسه های شخصیت های مذکور خريدارى کند و همانند امکان تاريخى از آنها حفاظت کند. وی در عین حال گفت که برخى آبدات تاريخى ديگر که در ولسوالى هاى ارغنداب، پنجوايى، ميوند، سپين بولدک و برخی مناطق دیگر قرار دارند نیز به توجۀ جدى حکومت مرکزى نياز دارند.
احمدشاه سپر، يکتن ازباشندگان قندهار به اژانس باختر گفت که شهر کهنه قندهار، قصرنارج، تپۀ منديگک، تپۀ سپيروان، برخ مينا،برخ سليمان آخندزاده و برخى مناطق ديگر درحالت بسیار بد قرار دارند و اگر به آنها توجه نشود تخریب خواهند شد. وی گفت که دولت نه درگذشته به حفاظت امکان تاريخى توجه کرده است و نه هم اکنون کدام برنامه یی در این راستا دارد.
سپر، از وزارت اطلاعات وفرهنگ و همچنان سازمان جهانى يونيسکو خواست تا در زمینه ترميم وحفاظت ازامکان تاريخى قندهار کمک و همکاری کنند.
وی گفت که همانند ساحات تاريخى و اماکن مقدس ديگر،اين مقبره نيز به ترميم ومحافظت جدى نياز دارد.
اما حضرت ولى هوتک، رئیس اطلاعات وفرهنگ قندهار به آژانس باختر گفت که بعد ازآن که وی به عنوان رئیس اين اداره آغاز به کار کرد براى حفاظت ساحات تاريخى برخى اقداماتی را انجام داد و روی برنامه های دیگر در این زمینه کار می کند.ختم/ناجيه


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15314

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>