کابل باختر11 جدی
هیئت بلندرتبه کشور به ریاست داکتر محمدهمایون قیومی مشاور ارشد رئیسجمهور در امور اقتصادی و زیربناها بهمنظور تدوین چارچوب حقوقی گسترش روابط بین افغانستان و ازبکستان به تاشکند پایتخت آن کشور سفر کرد.
به گزارش آژانس باختر: سفر هیئت مذکور که در ترکیب آن محمد شاکر کارگر نماینده خاص رئیسجمهور در امور کشورهای مشترکالمنافع، پنج تن از وزرای کابینه، معین وزارت انرژی و آب و رؤسای ادارات مربوط شامل بودند، در ادامه دیدارها و تلاشهای مقامات دو کشور در راستای تدوین چارچوب حقوقی گسترش روابط، تبادل برنامهها و پروژههای اقتصادی، سنجش ظرفیتهای اقتصادی دو طرف و ارزیابی شرکتهای تولیدی ازبکستان صورت گرفت.
هیئت در دیدار با الیارعلی غنیاف وزیر روابط اقتصاد خارجی، تجارت و سرمایهگذاری ازبکستان، بر گسترش بیشتر روابط بین دو کشور تأکید کردند.
وزیر روابط اقتصاد خارجی ازبکستان با اشاره به تکمیل مراحل گشایش دفتر اتاق تجارت ازبکستان در کابل، آن را با توجه به کاهش حجم تجارت متقابل بین دو کشور در سه سال اخیر، در راستای افزایش حجم تجارت و فراهمآوری تسهیلات لازم فراروی تجارت و سرمایهگذاری بین دو کشور فوقالعاده مهم خواند.
وی با اشاره به هدایات شوکت میرضیایوف رئیسجمهور ازبکستان مبنی بر گسترش روابط بین دو کشور در عرصههای مختلف، از آمادگی کشورش برای بحث و تبادل نظر روی مسایل شامل اجندا، تأکید کرد.
داکتر همایون قیومی نیز ضمن این که مراتب تبریکات و تمنیات نیک رئیسجمهور غنی را بهخاطر انتخاب شوکت میرضیایوف به عنوان رئیسجمهور ازبکستان تقدیم کرد، از تشکیل گروپهای کاری برای پیشبرد تخصصی مذاکرات برای تدوین چارچوب حقوقی گسترش روابط خبر داد.
وی از آمادگی کامل افغانستان برای گسترش روابط با ازبکستان در همه ابعاد به ویژه تأمین قسمت اعظم نیازمندیهای کشور به تولیدات زراعتی، صنعتی، کود کیمیاوی، مواد ساختمانی، ادویهجات و برق از ازبکستان خبر داد.
مشاور رئیسجمهور در امور اقتصادی و زیربناها درباره هدف نهایی استراتیژی توسعه کشور به ویژه در عرصه تجارت و ترانزیت مبنی بر مبدل شدن افغانستان به عنوان قطب اقتصادی منطقه و چهارراه اتصال آسیای جنوبی به آسیای میانه و آسیای شرقی به آسیای غربی، افغانستان را کوتاهترین مسیر برای وصل آسیای میانه به خصوص ازبکستان به آبهای بینالمللی و معبر قابل اطمینان صدور انرژی برق ازبکستان به پاکستان خواند.
در این دیدار داکتر قیومی ضمن یادآوری طرح ایجاد خط مستقیم پرواز کابل - تاشکند و مسیر برعکس، خواهان همکاری ازبکستان در زمینه مطالعات امکانسنجی متخصصین ازبکستان بالای ساحات گوناگون بهویژه جیولوژی و معدن در افغانستان گردید.
هیئت افغانستان در جریان سفرشان به ازبکستان در دومین نشست کمیسیون تجارت، ترانسپورت و انرژی که ریاست آن را داکتر همایون قیومی و الیار غنیاف برعهده داشتند، اشتراک نمود و در مورد گسترش هر چه بیشتر روابط اقتصادی، تجارتی و ترانسپورتی بین دو کشور تأکید ورزید.
همچنین هیئت افغانستان با دوران دهقاناف معاون هیئت مدیره شرکت خط آهن ازبکستان دیدار و روی پروژههای مشترک بین دو کشور بحث و تبادل نظر نمود.
در این دیدار دهقاناف با اشاره به تطبیق پروژه خط آهن حیرتان - مزارشریف، در مورد تواناییهای شرکت مذکور در طرح و احداث پروژههای خط آهن، ارائه خدمات پس از بهرهبرداری و تهیه تجهیزات مورد ضرورت خطوط ریلی، معلومات داد.
در مقابل داکتر قیومی خواهان همکاری جانب ازبکستان در طرح، دیزاین و تطبیق پروژههای خط آهن در افغانستان گردید.
در این دیدار انجینیر محمود بلیغ وزیر فواید عامه کشور گفت که گسترش خط ریلی بین دو کشور نقش مهمی در توسعه روابط تجارتی و ترانزیتی بین افغانستان و ازبکستان خواهد داشت.
وی با اشاره به تجارب موفق شرکت خط آهن ازبکستان، خواهان گسترش همکاریها بین دو کشور در تطبیق برنامههای مختلف از جمله کوریدورها یا دهلیزهای ریلی، همکاری در تهیه مواد و تجهیزات لازم برای احداث خط آهن در افغانستان، و ایجاد چارچوب حقوقی گسترش همکاری بین اداره خط آهن افغانستان و شرکت خط آهن ازبکستان گردید.
در اخیر این دیدار، معاون هیئت مدیره شرکت خط آهن ازبکستان با توجه به پیشنهادات هیئت افغانستان در قسمت ایجاد چارچوب حقوقی برای گسترش روابط و پذیرش محصلین افغانستان در انستیتوتهای خط آهن ازبکستان، همکاری در این عرصه را وابسته به عقد موافقتنامهها بین ادارات ذیربط دو کشور دانست و از آمادگی کشورش برای نهاییسازی اسناد حقوقی خبر داد.
همینگونه هیئت افغانستان در جریان این سفر با باشقروف رئیس هیئت مدیره شرکت سرکسازی اوز آفتویول ازبکستان دیدار کرد و هر دو جانب روی گسترش همکاریها در زمینه اجرای پروژههای راهسازی و ترانسپورت شهری بحث و تبادل نمودند.
باشقروف ضمن اینکه در مورد شرکت سرکسازی اوز آفتویول معلومات داد، از آمادگی خویش برای بحث روی گسترش همکاریها با بخشهای ذیربط افغانستان خبر داد.
در مقابل داکتر قیومی با اشاره به تجربه موفق متخصصین سرکسازی ازبکستان در اسفالت سرک هرات - کندهار در حدود پنجاه سال قبل، پلانهای کشور در مورد احداث بیش از سه هزار کیلومتر سرک را تشریح کرد و خواهان گسترش همکاریهای دوجانبه در زمینههای طرح و احداث سرکها، اسفالت و پلهای پیشساخت گردید.
در این دیدار وزیر فواید عامه ضمن ارائه معلومات در مورد پروژه آینده افغانستان در بخش سرکسازی و پلهای پیشساخت، خواهان گسترش همکاریهای دوطرف در زمینههای امضای تفاهمنامه همکاری بین دو طرف درباره انجام مطالعات امکانسنجی، طرح و احداث سرکها، بازدید هیئت تخنیکی ازبکستان از کابل، بحث و تبادل نظر روی واگذاری ساخت سرک قیصار - لامان برای شرکتهای ذیعلاقه ازبکستان و همکاری آن کشور در زمینه ساختن پلهای پیشساخت گردید.
در اخیر این دیدار مسؤولین شرکت اوز آفتویول پیشنهادات جانب افغانستان را سازنده خواندند و از آمادگی کامل شرکت مذکور روی تدوین چارچوب حقوقی گسترش همکاریها در آینده نزدیک، خبر دادند.
به همین ترتیب هیئت افغانستان در جریان این سفر با میرزایف طاهر معاون صدراعظم و وزیر زراعت ازبکستان دیدار کرد و روی گسترش همکاریها بین دو کشور در عرصههای زراعت، مالداری و باغداری و ایجاد شبکههای آبیاری بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
معاون صدراعظم ازبکستان، ضمن خوشآمدید از هیئت افغانستان، اشتراک رئیسجمهور غنی در مراسم خاکسپاری رئیسجمهور فقید ازبکستان در سمرقند را نشانه احترام عمیق رهبری افغانستان به رابطه نیک همسایگی دانسته، بر گسترش همکاریها بین دو کشور در عرصه زراعت تأکید ورزید.
در مقابل داکتر قیومی رئیس هیئت افغانستان، با اشاره به اقتصاد عمدتاً زراعتی کشور و شرایط اقلیمی مشابه افغانستان و ازبکستان، خواهان گسترش همکاریهای دوجانبه در زمینه تبادل تجارب به منظور توسعه و انکشاف بخش زراعت گردید.
در این دیدار اسدالله ضمیر وزیر زراعت کشور خواهان تبادل برنامههای طرفین به منظور بحث روی همکاری در عرصههای مصؤونیت غذایی، تلاش برای گسترش زمینهای قابل کشت، باغداری، صرفهجویی در مصرف آب، مالداری، مجادله با امراض و آفات فرامرزی و ایجاد گروپهای کاری تحقیقاتی گردید.
در اخیر دیدار معاون صدراعظم ازبکستان از آمادگی کشورش برای نهاییسازی مسوده تفاهمنامه همکاری بین دو کشور در آینده نزدیک، خبر داد.
هیئت افغانستان در جریان سفرشان به ازبکستان با عبدالعزیز کاملوف وزیر امور خارجه ازبکستان نیز دیدار کردند.
در این دیدار وزیر خارجه ازبکستان بر گسترش روابط در همه ابعاد به ویژه فراهمآوری تسهیلات فراروی تجارت و ترانزیت بین دو کشور تأکید کرد. وی از سفر قریبالوقوع هیئت ازبکستان به افغانستان یادآوری نمود و خواهان همکاری نزدیک تیمهای کاری دو طرف به هدف تدوین چارچوبهای حقوقی لازم در زمینه توسعه روابط گردید.
در مقابل داکتر قیومی ضمن تشکر از همکاریهای ازبکستان، توسعه روابط با جمهوری ازبکستان را از اولویتهای مهم سیاست خارجی افغانستان دانست و سفر هیئت کشور را به ازبکستان سازنده خواند.
هیئت جمهوری اسلامی افغانستان در مراحل واپسین سفرشان به ازبکستان با عبدالله عارفاف صدراعظم ازبکستان نیز دیدار کرد.
صدراعظم ازبکستان با اشاره به مشترکات فراوان تاریخی و فرهنگی دو کشور، بر توسعه همکاریها بین افغانستان و ازبکستان تأکید کرد و نتایج نشستها و ملاقاتهای دو طرف را بسیار مفید ارزیابی نمود.
وی با اشاره به تواناییهای کشورش در تولید محصولات زراعتی، صنعتی، انرژی برق، ادویهجات، کود کیمیاوی، آهنآلات، انواع وسایط نقلیه، وسایل زراعتی، و موفقیت آن کشور در ایجاد زیرساختهای منظم ترانسپورتی و امکانات مورد نیاز برای تصفیه انرژی فسیلی، با درنظرداشت علاقهمندی افغانستان به توسعه همکاریهای دوجانبه، از آمادگیها برای توسعه همکاریها جهت استفاده از امکانات موجود خبر داد.
در مقابل داکتر قیومی با اشاره به توجه خاص رئیسجمهور کشور به گسترش روابط همهجانبه با ازبکستان، نتایج دیدارهای هیئت افغانستان را سازنده خواند و ابراز امیدواری کرد که مسوده یادداشت تفاهمها، پروتوکولها، و موافقتنامهها به هدف تدوین چارچوب حقوقی گسترش روابط بین دو کشور، در زودترین فرصت ممکن توسط تیمهای کاری دو طرف ترتیب و آماده امضا گردد.
↧
ازبکستان به هیئت افغانستان در عرصههای مختلف از همکاری کشورش اطمینان داد
↧