![رئیسجمهورغنی استراتیژی شاروالی کابل را مورد بررسی قرار داد](http://www.bakhtarnews.com.af/dari//media/k2/items/cache/238dbe4bd2e6d2fdd965d703eb632993_S.jpg)
کابل باختر3 جدی
جلسۀ بهمنظور بررسی پلان استراتیژی شاروالی کابل دیروز به ریاست محمداشرف غنی رئیسجمهوری اسلامی افغانستان، در ارگ دایر گردید.
به اساس معلومات دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری به آژانس باختر: در این جلسه ابتدا مسوولان شاروالی کابل در مورد پلان استراتیژی شاروالی کابل که در چهار رکن اساسی (حکومتداری خوب شهری، پلانگذاری و خدمات شهری، زیربناهای شهری و رشد اقتصاد شهری) تهیه گردیده بود به جلسه گزارش مفصل ارائه کردند.
در بخشهای از این استراتیژی در خصوص چالشها، اهداف عمده، دیدگاهها، پروژهها، شاخصهای موفقیت و دستآوردهای عمدۀ شاروالی کابل نیز تصریح گردیدهاست.
براساس این استراتیژی، شاروالی کابل درنظر دارد در عرصههای شفافیت و ازدیاد عواید، افزایش رضایت و سهمگیری شهروندان در تطبیق برنامهها و ارتقای ظرفیت سازمانی پلانهای منظم را ترتیب نماید؛ تا اهداف الکترونیکسازی، مبارزه با فساد، مدیریت منابع فعلی جدید، تدوین و بازنگری قوانین، ارتقای کارمندان شاروالی، آگاهی الکترونیکی، آگاهی و مشارکت و همچنان ایجاد سیستم آموزش فرهنگ شهرنشینی برآورده گردد.
مسوولان شاروالی کابل دستآوردهای اخیر این اداره در بخش حکومتداری خوب، اصلاحات اداری و مبارزه با فساد، کنترول قراردادها و ترتیب پلان استراتیژیک بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت، اعمار سرکها و زیربناها، تصویب طرزالعملها و افزایش کادرهای مسلکی را برشمردند.
مسوولان شاروالی کابل، در مورد اهداف عمده، پلانهای شهری و تطبیق پلانها و بهسازی خدمات شهری گفتند، مطالعات و ارزیابی حالت موجود شهر کابل، تعدیل ماسترپلان موجود، زونبندی مجدد ساحات پلانی، تعدیل پلانهای محلی و ساحات پلانی همچنان زونبندی ساحات غیرپلانی شامل استراتیژی جدید شاروالی کابل میباشد.
در بخش پلانهای شهری این استراتیژی روی موارد مهم از جمله، سادهسازی پروسۀ استملاک، بلندبردن ظرفیت کارمندان ادارۀ شاروالی کابل، حل معضل اعمار خانههای خودسر، سادهسازی روند اجرای قبالهجات، ایجاد سیستم آدرسیابی، ایجاد هویت مشخص برای شهر و شهروندان نیز اشاره گردیدهاست.
این استراتیژی برنامههای را در خصوص ایجاد پارکها در کابل، کنترول کیفیت مواد غذایی و جمعآوری سگهای ولگرد، کنترول آلودگیهای هوا و صوتی، جلوگیری از آلودگی آبهای سطحی، پاککاری دریای کابل، مدیریت قبرستانها و تنظیم مارکتها را در خود گنجاندهاست.
مسوولان شاروالی کابل در زمینۀ ایجاد ترانسپورت پایدار در شهر کابل، ایجاد سیستم مدیریت آبهای سطحی و تأمین انرژی پایدار شهری معلومات داده، راههای تطبیق، اهداف و مزیتهای این سیستمها را برشمردند.
آنان همچنان خاطرنشان کردند که در بخش رشد اقتصاد شهری، پلانهای منظم جهت ارائه خدمات به شهروندان، ایجاد زمینههای کار، تشویق بخش خصوصی برای سرمایهگذاری و ایجاد تسهیلات بیشتر برای رشد اقتصادی ترتیب گردیدهاست.
این مسوولان اهداف برنامۀ متذکره را در رشد متوازن اقتصادی شهر کابل، مطالعه زونبندی از لحاظ اقتصادی، تبدیل ساحات غیرتجارتی به تجارتی، مشارکت بخش خصوصی برای رشد اقتصادی، استفاده از ملکیتهای عامه، استفاده از ساحات تاریخی و بلندبردن سطح عواید، عنوان کردند.
در این جلسه، قانونپوه سرور دانش معاون دوم رئیسجمهور، استراتیژی تهیهشده از سوی شاروالی کابل را جامع خوانده و بر تطبیق اولویتهای آن تأکید ورزید. وی گفت که باید شاروالی کابل در بهبود وضعیت ادارات خویش در نواحی توجه نماید، همچنان برنامههای فرهنگی را در بخشهای مختلف توسعه بخشد.
وی مشکلات شهر کابل را در چهار اولویت مطرح کرده گفت که باید در بخشهای تنظیف، ترافیک و ترانسپورت، آبهای سطحی که در زمستان مشکلات فراوانی را به شهروندان کابل خلق مینماید، و همچنان در ساحات پلانی و غیر پلانی توجه بیشتر صورت گیرد.
سید سعادت منصور نادری وزیر امور شهرسازی گفت، نواحی مربوط به شاروالی کابل که ازدیاد عواید دارند، تشویق شوند و نیز ماسترپلانهای این اداره بازنگری گردد. او خاطرنشان ساخت که در بخش مدیریت زبالهها، ایجاد پارکها و محیط زیست، پاککاری دریای کابل، تنظیم ساحات شهری کابل، بیلبوردها، قبرستانها، مارکتها و ترانسپورت شهری توجه و در اولویت تطبیق قرار گیرد.
وی چالشهای عمدۀ شهر کابل را از جمله افزایش روز افزون نفوس و برگشت مهاجرین برشمرده پیشنهاد نمود، تا بهخاطر هماهنگی بیشتر میان ادارات بخش شهری و نهادیهای کمک کننده، نشست مشترک و رهنمود واضح ترتیب گردد.
حامد هلمندی گفت که یک سیستم مرکزی برای قیمتگذاری خانهها بهوجود آید که این میتواند باعث افزایش عایدات گردد. او افزود، خدماترسانی مانند پاککاری توسط ماشینآلات با هزینه کمتر مالی و فرصت اندک انجام میشود و نیز از تجارب کشورهای مختلف مانند نیپال در کاهش آلودگی هوا استفاده شود.
احمدنادر نادری مشاور ارشد رئیس جمهور در امور زیربنایی و استراتیژیک گفت که پلان ترتیبشده از سوی شاروالی کابل جامع است. اما او بر تعادل برنامهها و جلب اعتماد مردم از طریق اجراییشدن این پلانها تأکید کرد. وی افزود که برخی ساحات مهم کابل بهگونۀ بیرویه انکشاف یافته که باید جلو آن گرفته شود.
نادری تصریح کرد که به زیباسازی شهر کابل بهویژه ساخت بلوارها و جدولهای ترافیکی توجه کمتر صورت گرفته و باید در این زمینه شاروالی کابل تحرک بیشتر به خرج دهد. وی نقش شوراهای مردمی را برای ترویج حکومتداری خوب مهم خواند و بر سهمدادن شوراهای محلی و مردمی در روند آگاهی عامه تأکید کرد.
انجنیر رفیعالله ملکزی گفت، اولینبار است که شاروالی کابل یک استراتیژی را ارائه میکند و براساس این استراتیژی باید اصلاحات بنیادهای و اساسی بهوجود آید. او بر تأمین بیشتر شفافیت و تطبیق برنامههای مهم شاروالی کابل تأکید کرد و آنرا برای اعتمادسازی مردم نسبت به نهادهای دولتی مهم خواند.
عبدالقادر ځاځی نماینده مردم کابل در ولسی جرگه، از توجه رئیسجمهور نسبت به تخصصیسازی ادارات تشکر کرده گفت، با تمام توان از برنامههای حکومت حمایت مینماییم. او گفت، اکنون ما شاهد عملیشدن برنامههای شما هستیم و ادارۀ شاروالی کابل هماهنگی لازم را با نمایندگان مردم کابل ایجاد کردهاست.
ځاځی از این استراتیژی شاروالی کابل استقبال کرد و اطمینان داد که نمایندگان کابل در ولسی جرگه از تطبیق همهجانبۀ پلانهای استراتیژی شاروالی کابل، حمایت و پشتیبانی مینمایند. وی پیشنهادات را در بخش تعیین مرزهای نواحی شاروالی در سطح شهر و ولسوالیها، هماهنگی بیشتر میان ادارات و مبارزه با غاصبین زمین را ارائه کرد.
عبدالباقی پوپل سرپرست ادارۀ مستقل ارگانهای محلی، پیشنهادات مشخص را پیرامون تطبیق و عملیشدن استراتیژی شاروالی کابل ارائه کرد. او گفت که باید به کانالیزاسیون شهر کابل شود و در زمینۀ اعمار خانهها با ارتفاعات بلند، یک هیئت تشکیل گردد تا این روند را نظارت نماید.
پوپل اضافه کرد، در اراضی که قبرستانها وجود دارند توجه شود تا غاصبین نیز فرصت غصب زمینها را نداشته باشند. او بر تسریع روند کار در ادارات تأکید کرد و تقویت هماهنگی را یکی از موثریت انجام کارها دانست.
حمیدالله فاروقی رئیس پوهنتون کابل گفت که برای عملیشدن برنامهها و پلانهای عامالمنفعه باید ارتباط بیشتر با شهروندان برقرار گردد. او نقش بزرگان و نخبهگان را در این عرصه مهم قلمداد کرد.
فاروقی، روند آگاهی عامه و پیامرسانی را مهم دانسته گفت که اکثر شهروندان از فعالیتهای ادارات خدماترسانی اطلاع ندارند و باید با تقویت برنامههای اطلاعرسانی، برنامههای اجرایی با شهروندان شریک گردد. او همچنان تأکید کرد که تأمین ارتباط با مکاتب، پوهنتونها و مراکز علمی میتواند مسایل فرهنگی از جمله فرهنگ شهرنشینی و مسوولیتهای آنان را برجسته سازد.
رئیس پوهنتون کابل خاطرنشان کرد که باید اقتصاد غیر رسمی به سوی دایمیشدن و رشد سوق دادهشود و در ادارات ظرفیتهای لازم ایجاد گردد و همچنان در راستای مبارزه با فساد اقدامات جدیتر صورت گیرد.
عبدالله حبیبزی سرپرست شاروالی کابل از توجه و تشویق رئیس جمهور تشکر کرده گفت که ادارۀ شاروالی ضمن ارائه خدمات به شهروندان و آوردن اصلاحات، روی استراتیژی این اداره کار کردهاست. او اطمینان داد که اداره شاروالی همزمان با ارائه خدمات به مردم، در خصوص روند تطبیق اصلاحات در این اداره توجه دارد. سرپرست شاروالی کابل گفت که تیم جدید این اداره با تخصص لازم تغییرات مثبت را وارد خواهد کرد.
رئیسجمهورمحمداشرف غنی پس از بحثهای همهجانبه اشتراک کنندهگان، از تیم شاروالی کابل که روی استراتیژی کار کردهاند، تشکر کرد. وی گفت که شاروالی کابل مشخص نماید که روند تغییرات را از کجا آغاز نموده و دراین زمینه دستآوردهای مشخص چیست.
رئیسجمهور گفت که ادارۀ شاروالی در حال مبدلشدن به یک ادارۀ با اعتماد است و دیدگاههای بهوجودآمده قابل تقدیر میباشد. وی افزود که باید ظرفیتهای لازم در ادارۀ شاروالی کابل مشخص گردد.
رئیسجمهورغنی از ادارۀ شاروالی کابل خواست تا قوانین و طرزالعملهای این اداره را بازنگری نموده و مشخص سازد که کدام قوانین و طرزالعملها نیاز به تعدیل و تجدیدنظر دارد، زیرا قوانین پیشین پاسخگو به نیازمندی ادارۀ مربوط نیست.
رئیسجمهور در خصوص تشریک دیدگاههای شهروندان گفت که از دیدگاههای مردم در روند تطبیق پلانها استفاده شود و نیز از محصلین در زمینه نظرخواهی صورت گیرد. وی همچنان گفت، واضح گردد که تمویل کنندهگان و نهادهای دولتی کدام کارها را براساس کدام نیازمندیها انجام میدهند.
رئیسجمهور اظهارداشت که عواید و مصارف در یک دیدگاه واضح بحث شود تا مصارف و عواید از امروز تا سه سال آینده مشخص گردد و همچنان عوامل افزایش عواید سنجش گردد. وی توجه روی پلانگذاری را مهم خوانده گفت که باید حدود و ابعاد پلان سنجیده شود و سهم مردم نیز در این راستا مهم میباشد.
رئیسجمهورغنی گفت که باید روی نوع تفکر در چگونگی دیزاین و ساختمان بحث شود و از تجارب کشورهای مختلف مانند کلمبیا دراین بخش استفاده شود. وی علاوه کرد که بالای استراتیژیها بحث بیشتر نیاز است که کدام وظیفه توسط چه کسی چگونه انجام میشود.
رئیس جمهور با اشاره به نقش بخش خصوصی گفت که باید این بخش تحلیل شود و دیدگاههای تطبیقی واضح در اجرای پروژهها ایجاد گردد. وی بر مبارزه علیه غاصبین زمین تأکید کرده گفت، هیچکس از معیار تطبیق قانون مجزا نیست.
رئیسجمهورغنی تصریح کرد که یک بانک معلوماتی در خصوص ثبت املاک دولتی وعامه ایجاد گردد، تا با استفاده از آن موقعیت و جزییات املاک مشخص گردد. وی بر تشخیص زمینهای سفید تأکید کرد و خاطرنشان ساخت که مقررۀ واضح دراین زمینه بهوجود آید و اگر یک سال زمین سفید باقی بماند، دوباره به دولت برگشت داده شود.
وی گفت که زمینهای که آباد نشدهاند تثبیت گردند و از ساخت و ساز خانههای مسکونی در آن جلوگیری شود. رئیسجمهور به شاروالی کابل هدایت داد تا ظرفیت نواحی شاروالی کابل را مشخص ساز گردد.
رئیسجمهورغنی اضافه کرد که ساحات بیشتر برای ساخت پارکهای سبز در کابل ایجاد گردد. وی گفت، باید ساحات تجارتی کابل مشخص شود و نقش بخش خصوصی برای مشارکت در عرصۀ سرمایهگذاری به این ساحات برجسته گردد.
رئیسجمهور تأکید ورزید که میان شاروالیهای کشور هماهنگی بیشتر بهوجود آید تا با تبادل تجارب روند خدماترسانی به مردم افزایش یابد. وی به مسوولین شاروالی کابل هدایت داد تا خواستها و موانع را در راستای تطبیق پلانها مشخص و ارائه نمایند.
رئیسجمهورغنی در خصوص اعمار سرک مقابل سرای شهزادۀ کابل گفت که صرافان این سرای، آمادهاند تا در همکاری با شاروالی این سرک را اعمار نمایند. وی به مسوولان شاروالی کابل هدایت داد تا هیئتی را در این بخش بگمارد و موضوع را در هماهنگی با اتحادیۀ صرافان سرای شهزادۀ کابل به پیش ببرند.
رئیس جمهورغنی در اخیر گفت: در سهماه آینده در هر هفته ۶ ساعت را روی موضوعات مهم کابل اختصاص میدهم که این روند ابتدا میان ادارات دولتی و سپس با شریکسازی مردم ادامه خواهد یافت.