![دشمنی باعث دشواری در داد و ستد احجار قیمتی افغانستان شدهاست](http://www.bakhtarnews.com.af/dari//media/k2/items/cache/818014f1c46bdac97754fcced6209281_S.jpg)
واشنگتن/نشنل انترست/باختر/9 قوس
نشریۀ نشنل انترست چاپ امریکا با اشاره به وضعیت استخراج معادن در افغانستان تحت عنوان "عداوت های شخصی باعث دشواری در داد و ستد احجار قیمتی افغانستان شدهاست" مینویسد، تأسیساتی که در سایۀ صخرههای بلند و تخته سنگهای خارای هندوکش در ولایت شمالی افغانستان در بدخشان اعمار شدهاند، متروک و خالی از سکنه است، اما سراشیبی نزدیک این تأسیسات یکی از ثروتهای افغانستان یعنی معدن مشهور لاجورد این کشور در جهان را در خود نهفته دارد.
به نوشتۀ نشریه نشنل انترست به این معادن در کنار سایر منابع طبیعی افغانستان، اکثراً به مثابۀ یک راه بیرون رفت از وابستگی این کشور به مساعدتهای خارجی نگریسته میشود. به هر حال واقعیت معادن نشان میدهد که ثروت لاجورد افغانستان در بن بست دسایس سیاسی گیر ماندهاست.
نشریۀ نشنل انترست مینویسد، آخرین دشواریهای لاجورد افغانستان که تا اکنون نیز ادامه دارد، در ماه جنوری سال ۲۰۱۴ میلادی زمانی آغاز شد که یک گروه مسلح که نه با طالبان و نه هم با حکومت افغانستان ارتباط دارد، کنترول معادن را در ولسوالی کران و منجان ولایت بدخشان در دست گرفت.
به نوشته نشریۀ نشنل انترست، مقامات وزارت معادن و پترولیم افغانستان میگویند، تا زمانیکه امنیت مناطق اطراف معادن لاجورد تأمین نشود، آنها نمیتوانند گام های لازم را در زمینۀ استخراج تحت کنترول دولت، هماهنگ سازند و مسئله امنیت معادن را به وزارت داخلۀ این کشور راجع میکنند.
نشریۀ نشنل انترست با اشاره به موارد مشخص اختلافات بین قدرتمندان محلی بالای کنترول معادن لاجورد مینویسد، برای معدنچیان و تجار احجار مسئله خیلی سادهاست، آنها حکومت و افراد داخل آنرا به خاطر تلاش برای کنترول مجدد معادن لاجورد به منظور منفعت شخصی خود ملامت میکنند.