![تبصره](http://www.bakhtarnews.com.af/dari//media/k2/items/cache/3607bba30fbe3fe7540bb94423d2a993_S.jpg)
کابل – باختر25 سنبله
دوستی و همکاری میان افغانستان و هند، نمونه یی از همگرایی و همکاری منطقه است که می تواند ضامن صلح و ثبات در منطقه باشد و راه را برای درک و تحمل بیشتر باز نماید.
مفسر آژانس باختر می نگارد: محمد اشرف غنی رییس جمهور اسلامی افغانستان بتاریخ بیست و چهارم و بیست و پنجم ماه روان خورشیدی از هند دیدار رسمی بعمل آورد، دیدار که با تعهد کمک یک ملیارد دالری هند به افغانستان همراه بود. از این کمک هند، دربخش آموزش و پرورش ، بهداشت، زراعت، انرژی و بخش های زیربنایی استفاده خواهد شد. همچنان دراین سفر روی استرداد مجرمین نیز توافق شد.
پیامد دیگر این سفر تاکید برموقف مشترک دو کشور در امر مبارزه علیه هراس افگنی بود. رهبران هر دو کشور خواهان پایان حمایت، تمویل و پناه دادن به تروریستان شدند که باعث بروز خشونت در دو کشور افغانستان و هند می شوند.
سفر رییس جمهور غنی به هند درست زمانی انجام می شود که منطقه دستخوش تحولات نا میمون است و گروه های هراس افگن همچنان عامل بی ثباتی منطقه اند و هند و افغانستان بیشتر از هر کشور دیگر از این تحولات متاثر اند.
هند و افغانستان به عنوان دوستان سنتی همیشه تاکید براین داشته و دارند که تنها درک متقابل ، همکاری و همگرایی منطقه است که می تواند چالش های موجود را پاسخ گوید و راه را به سوی رفاه همگانی بازکند. مگر پاکستان در تبانی با حلقات افراطی و سازمان های استخبارات برخی کشور های خارج از منطقه که مصروف ایجاد برنامه ها و بازی های بزرگ سیاسی اند ، مانع عمده در شکل گیری همکاری منطقه یی اند و این امر باعث گردیده تا امنیت، ثبات و مصوونیت همچنان یک چیز گمشده در منطقه باشد و در وجود نا امنی و گسترش فعالیت های افراطیون وتروریستان، فقر در کشور های جنوب آسیا بیشتر شود و اقتصاد منطقه یی بیشتر شکننده گردد.
درچنین ناهنجاری ها مردمان افغان و هند آزمون های تلخ را مشترکاً با هم پیموده اند و برای همکاری و همگرایی منطقه بدون آنکه به سنگ اندازی ها و واکنش های منفی دیگران اعتنایی داشته باشند، پیش می روند. مردم افغانستان نقش هند را در به وجود آوردن ثبات در افغانستان ومنطقه با ارزش می دانند. زیرا موقعیت این کشور در سطح منطقه و اقتصاد مناسب آن این فرصت را مساعد ساخته تا آن کشور از موضع خوب درمسایل منطقه یی حرف بزند.
آنچه اعتماد مردم افغانستان را در برابر هند تقویت نموده، این است که هندوستان درطول سالها از موضع یک حکومت قوی مرکزی در افغانستان دفاع کرده است و هیچگاهی دید ویژه و سلیقه یی نداشته است. این کشور نیاز بر آن ندیده و نمی بیند که در افغانستان به جنگ نیابتی دست بزند زیرا موضع و منافع هند درافغانستان در وجود یک حکومت قوی مرکزی خلاصه می شود.
هند یکی از کشورهای عمده کمک کننده به افغانستان است. این کشور درطول پانزده سال اخیر دربخش های مختلف منجمله بخش نظامی با افغانستان همکاری داشته و اولین کشوری است که با افغانستان پیمان همکاری های ستراتیژیک را امضا کرده است.
دوستی و همکاری هند و افغانستان نمونه ای از همکاری منطقه یی است. این دوستی و همکاری نباید به معنای موضع گیری دربرابر کشور ثالث تلقی گردد، بل هر دو رقابت های سالم اقتصادی را ترجیح می دهند تا جای سلطه گرایی و خود کامه گی های موجود را بگیرد. هند و افغانستان با اندیشۀ مشترک شان مبنی بر همکاری و همگرایی اقتصادی دیدگاه وسیع دارند و تحمل جذب کشور های دیگر در چنین همکاری ها وجود دارد.