![اعلامیۀ مشترک وزرای امور خارجۀ افغانستان و ایالات متحده در مورد سومین نشست کمیسیون دوجانبۀ افغانستان و ایالات متحده](http://www.bakhtarnews.com.af/dari//media/k2/items/cache/6d5570f219dd5d3862e956b0ad4bfdf8_S.jpg)
کابل باختر21 حمل
صلاح الدین ربانی وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی افغانستان و جان کری وزیر خارجۀ ایالات متحده امریکا، بتاریخ ۲۱ حمل ۱۳۹۵ (۹ اپریل ۲۰۱۵) سومین نشست کمیسیون دوجانبۀ افغانستان و ایالات متحده را جهت بررسی پیشرفت¬ها در روابط دوجانبه و طرح نقشۀ راه برای همکاریهای آینده برگزار کردند. در این نشست، بر ضرورت موافقتنامۀ همکاری استراتیژیک پایدار میان جمهوری اسلامی افغانستان و ایالات متحده، تعهدات دو دولت در قبال آیندۀ افغانستان به عنوان یک دولت قوی، باثبات، دموکراتیک و خودکفا مجدداً تأکید صورت گرفت.
کمیسیون دوجانبه بر ادامۀ حضور امنیتی ایالات متحده پس از سال ۲۰۱۶ جهت پیشبرد دو مأموریت مهم یعنی آموزش، مشوره¬¬دهی و کمک با نیروهای ملی دفاعی و امنیتی افغانستان در همآهنگی با شرکای بین-المللی و تلاش برای همکاری¬های دوجانبه مشترک غرض مقابله با تروریزم تأکید کردند.
همچنان کمیسیون دوجانبه از تعهد ایالات متحده جهت فراهم آوری حمایت مالی مستمر به نیروهای ملی دفاعی و امنیتی افغانستان از طریق صندوق وجهی ناتو برای اردوی ملی افغانستان، برنامه توسعه¬یی سازمان ملل متحد تحت عنوان صندوق وجهی حاکمیت قانون برای افغانستان (لتفا) و فراهم¬سازی سطح قابل توجهی از کمک¬های توسعه¬یی در جریان دهۀ تحول افغانستان استقبال بعمل آورد. در ضمن، اشتراک کنندگان منتظر نشست ناتو در وارسا در ماه جولای سال روان و کنفرانس وزرای بروکسل پیرامون افغانستان در ماه اکتوبر منحیث فرصت ها برای تحکیم این تعهدات و پیوستن با جامعه جهانی غرض تجدید تعهدات بین المللی برای کمک های امنیتی و توسعه ای میباشند.
کمیسیون دوجانبه روی اهداف اصلاحات در مشارکت جدید توسعهیی که در ماه اگست سال ۲۰۱۵ روی آن تصمیم گرفته شد و تعهدات مشترک ایجاد شده در ساحه خودکفایی از طریق چهارچوب حسابدهی متقابل که در نشست مقامات ارشد در کابل درماه سپتمبر ۲۰۱۵ راه اندازی گردید، تأکید کردند. برعلاوه، کمیسیون مزبور بر اهمیت نقش جامعه مدنی بشمول گروه های زنان جهت کمک در راستای ترسیم یک آینده دموکراتیک برای افغانستان و اطمینان از رعایت حقوق بشری و حاکمیت قانون مجدداً تأکید کردند.
تشخیص پیشرفت¬ها در راستای همکاری¬های استراتیژیک
کمیسیون دوجانبه همکاری¬ها را در ساحات دفاعی، امنیتی، دموکراسی و حکومتداری، توسعه اقتصادی و اجتماعی مورد بحث قرار دادند. قبل از برگزاری نشست کمیسیون دوجانبه، گروپ¬های کاری افغانستان و ایالات متحده برای این سه ساحه غرض بررسی پیشرفت¬ها در جهت اهداف مشخص که در جریان دیدار رئیس جمهور غنی و داکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه از واشنگتن در ماه مارچ ۲۰۱۵ تعیین شده بود وهمچنان شناسایی اهداف برای آیندۀ ملاقات کردند. آقای ربانی وزیر امور خارجۀ افغانستان و آقای کری وزیر امور خارجۀ ایالات متحده از دستآوردهای خاص زیر استقبال کردند:
دفاع و امنیت
آقای کری وزیر امور خارجه ایالات متحده و آقای ربانی وزیر امور خارجه افغانستان از قربانی¬ها و عزم نیروهای ملی دفاعی و امنیتی افغانستان، ایالات متحده و ائتلاف تقدیر و قدردانی کردند. آنها خواهان ختم نا امنی و حملات خشونت آمیزکه منجر به کشته¬شدن بیش از ۱۱۰۰۰ غیرنظامی صرف در افغانستان در سال ۲۰۱۵ شد، گردیدند. هر دو طرف به منظور تضعیف، شکست و از بین¬بردن پناه¬گاه¬های امن تروریستان، بر تعهدات شان جهت تقویت امنیت و ثبات افغانستان، مجدداً تأکید ورزیدند.
به عنوان بخشی از تلاش¬های فعلی جهت تقویت نیروهای امنیتی افغانستان، ایالات متحده اعلام کرد که تا کنون ۱۴ بال هلیکوپتر جنگی (ام دی-350) و هشت فروند طیارۀ (A-29) را بطور موفقانه به نیروهای امنیتی افغانستان تحویل داده است. افزون براین، واگذاری ۱۴ بال هلیکوپتر جنگی (ام دی-350) دیگر قبل از ماه اگست ۲۰۱۶، قابلیت¬های عملیاتی قوای هوایی افغانستان را بیشتر از پیش افزایش خواهد داد. مقامات افغان و ایالات متحده از اتمام بررسی مدیریت برنامۀ شش¬ماهه جهت اعتبار بخشیدن به همکاری¬های درازمدت امنیتی و تداوم تلاش¬ها برای توسعۀ مؤثر، از نظر مالی خودکفا و پایدار نیروهای ملی دفاعی و امنیتی افغانستان خبر دادند.
نهادهای امنیتی افغانستان در حال ایجاد ظرفیت سیستم¬ها و پیشرفت¬ها جهت تجهیز و حفظ نیروهای ملی دفاعی و امنیتی افغانستان با قابلیت و آمادۀ محاربه می¬باشند. چالش¬ها در برابر نیروهای ملی دفاعی و امنیتی افغانستان پیچیده می¬باشد. تلاش¬ها برای آموزش و مشوره¬دهی و کمک، مستلزم انکشاف ظرفیت¬های لازم جهت ایجاد دانش و تخصص سازمانی در عرصه های بودجه، تولید نیرو، مدیریت پرسونل، حفظ و مراقبت، لوژستیک و تدارکات می¬باشد.
اشتراک کنندگان از جانب ایالات متحده از اشتراک افغانستان در طرح جهانی مبارزه با تروریزم هسته¬یی و همکاری فعال آن در توسعۀ سیستم کنترول تجارت استراتیژیک و کنترول سرحدی مرتبط با آن که در راستای جلوگیری از تولید سلاح¬های کشتار جمعی ممد واقع می¬شود، تمجید بعمل آورد.
با توجه به اینکه جستجوی راه حل سیاسی از طریق مذاکره بهترین و مطمئنترین راه برای برقراری صلح در افغانستان میباشد، آقای ربانی وزیر امور خارجۀ افغانستان و آقای کری وزیر امور خارجۀ ایالات متحده از تلاشهای گروه همآهنگی چهارجانبه در ایجاد یک محیط مساعد برای آوردن طالبان و وابستگان شان به پای میز مذاکره به هدف ایجاد یک صلح پایدار در افغانستان استقبال کردند. همچنان آقای ربانی وزیر امور خارجۀ افغانستان از کمک پنج میلیون دالری ایالات متحده به برنامۀ توسعه¬ییسازمان ملل متحد برای حمایت از برنامۀ صلح و ادغام مجدد افغانستان در سال ۲۰۱۵ میلادی و همچنان تعهد ایالات متحده برای فراهم¬سازی حمایت بیشتر در سال ۲۰۱۶ به منظور تطبیق پلان اصلاح برنامۀ صلح و ادغام مجدد افغانستان قدردانی بعمل آورد.
ایالات متحده از عضویت افغانستان در ائتلاف جهانی ۶۵ کشور جهت مبارزه با داعش و تعهد افغانستان در امر مبارزه با افراطگرایی و تروریزم خشونت آمیز در همکاری با سایر کشورهای هم¬نظر در سراسر جهان استقبال کرد. نیروهای ملی دفاعی و امنیتی افغانستان، در همکاری نزدیک با ایالات متحده پیشرفت¬های چشم¬گیری در امر مبارزه علیه "دولت اسلامی ولایت خراسان شاخه داعش در افغانستان" داشته است.
دموکراسی و حکومتداری
آقای جان کری وزیر امور خارجه ایالات متحده از تعهد حکومت افغانستان در راستای مبارزه علیه فساد و تقویت دموکراسی و حکومتداری خوب در افغانستان تمجید بعمل آورد. همچنان هر دو طرف از پیشرفت¬ها در بخش اصلاحات انتخاباتی استقبال نموده و بر اهمیت برگزاری انتخابات عادلانه، فراگیر و شفاف تأکید کردند. جانب افغانستان اذعان داشت که انتخابات پارلمانی به سر رسیده است و باید در اسرع وقت به محض تطبیق اصلاحات انتخاباتی لازم به منصۀ اجراء گذاشته شود.
آقای ربانی وزیر امور خارجۀ افغانستان بر اهمیت نهادینه¬سازی و اجرای تعهدات قانونی افغانستان به حقوق بشر از جمله حقوق مساوی تمام شهروندان، با توجه خاص به زنان و اقلیت¬ها و اشخاص دارای معلولیت تأکید نمود. موصوف همچنان یادآور شد که دولت افغانستان در حال بازبینی قانون جزا و توسعۀ قانون حمایت از اطفال بوده و گام هایی را جهت تطبیق قانون محو خشونت علیه زنان برداشته است.
اشتراک کنندگان از تعهدات مستمر حکومت افغانستان به حقوق زنان، امضای فراخوان جهانی برای اقدام و راه¬اندازی پلان عمل ملی پیرامون زنان، صلح و امنیت که مطابق به قطعنامۀ ۱۳۲۵ شورای امنیت سازمان ملل متحد تطبیق خواهد شد، استقبال کرد. کمیسیون همچنان از تصویب مقررۀ مبارزه با آزار و اذیت جنسی توسط شورای وزیران و توشیح آن توسط رئیس جمهور غنی در ماه سپتمبر و نیز تلاش¬ها جهت رفع موانع فرا راه توانمندسازی و اشتراک زنان در عرصۀ اقتصادی تمجید بعمل آورد.
ایالات متحده بزرگترین کمک¬کنندۀ مساعدت¬های بشردوستانه برای افغانهای بیجا شده در داخل افغانستان و سراسر منطقه بوده که از سال مالی ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ تا حال ۲۱۳ میلیون دالر امریکایی را در این بخش کمک کرده است. تسهیل ادغام بازگشت¬کنندگان افغان در برنامه¬های توسعه ای از جمله اولویت¬های عمده برای دولت¬های افغانستان و ایالات متحده محسوب می¬شود.
اشتراک کنندگان تأکید کردند که تولید و قاچاق مواد مخدر ناشی از تقاضای جهانی برای مواد مخدر بوده که توسط شبکه¬¬های جرایم سازمان¬-یافته فراملی در محیط آزاد چون افغانستان تولید شده که این کار باعث تضعیف حکومتداری، امنیت و صحت عامه در سرتاسر جهان می¬گردد. از این رو، هر دو طرف بر اهمیت افزایش همکاری¬¬های چندین¬جانبه جهت حمایت از تلاش¬های افغانستان برای حل چالش جهانی تولید و قاچاق مواد مخدر در مطابقت با مفاد قطعنامه¬¬¬های ۱۸۱۷سال ۲۰۰۸ و ۲۱۹۵ سال ۲۰۱۴ تأکید ورزیدند.
هردوطرف همچنان در مورد نشر اخیر پلان عمل ملی مواد مخدر که باعث ایجاد یک مشی متوازن، فراگیر، همآهنگ و پایدار غرض مبارزه با تولید، تجارت و استفادۀ غیرقانونی مواد مخدر تا سال ۲۰۱۹ می¬گردد، صحبت نمود.
اشتراک کنندگان از قرار گرفتن افغانستان در فهرست جهانی ۲۰۱۵ آزادی بیان بخاطر داشتن رسانه¬¬های آزاد در منطقه استقبال نموده و بر اهمیت پیشرفت در مورد حفاظت از خبرنگاران و دسترسی به معلومات تأکید ورزید.
رئیس جمهور غنی در ماه جنوری به لوی څارنوالی هدایت داد تا قضایای حل ناشدۀ قتل خبرنگاران را مجدداً مورد تحقیق قرار داده و وزارت¬های کلیدی را موظف ساخت تا مقرراتی را جهت تنظیم بهتر طبقه¬بندی نموده و دسترسی به معلومات دولتی را انکشاف دهند. همچنان حکومت افغانستان کمیسیون رسانه¬های جمعی را جهت حمایت از آزادی بیان و حقوق خبرنگاران ایجاد کرد.
توسعۀ اقتصادی و اجتماعی
آقای ربانی وزیر امورخارجه افغانستان و آقای کری وزیر امور خارجه ایالات متحده روی اهمیت اساسی توسعۀ اقتصادی و اجتماعی برای ثبات و امنیت آیندۀ افغانستان تأکید ورزیدند. از زمان دیدار رئیس جمهور غنی و رئیس اجرائیه داکتر عبدالله عبدالله درماه مارچ ۲۰۱۵ از واشنگتن، افغانستان و ایالات متحده روی اجندای توسعه اقتصادی سکتور خصوصی تشریک مساعی شان را بخرج داده اند. مشارکت توسعه¬یی جدید ما برای تشویق اصلاحات و فراهم¬سازی هشتصد میلیون دالر به بودجۀ افغانستان از طریق صندوق وجهی بانک جهانی ایجاد گردیده است. حکومت افغانستان به معیارهای لازم دست یافته و از جمع دو صد میلیون دالر کمک مالی، یکصد و هشتاد میلیون دالر آن را در سال ۲۰۱۵ بدست آورده است.
حکومت افغانستان تعهد خود را در بخش اصلاح سکتور مالی از طریق برنامۀ نظارت کارمندان صندوق وجهی بین¬المللی که در ماه مارچ نهایی گردید، به اجراء گذاشته است. افزون بر این، افغانستان به تعهد خود در بخش خودکفایی از طریق معرفی سیستم الکترونیک پرداخت پول گمرکی در کابل عمل کرده است. این دستآوردها را می¬توان از طریق پیشرفت¬های تکمیلی در پیروی از قوانین مالیاتی و توسعۀ اقتصادی گسترش بخشید. همچنان اشتراک کنندگان کمیسیون از اقدام حکومت افغانستان برای افزایش پرداخت معاشات دولتی از طریق موبایل تمجید بعمل آوردند.
مشاورین فنی وزارت خزانه¬داری ایالات متحده با همکاران افغان شان غرض بهبود مدیریت مالی، مبارزه با جرایم مالی و تقویت نظارت بانکی کار می¬کنند. وزارت خزانه¬داری، مشوره¬دهی در مورد مدیریت جمع¬آوری عواید دولتی را با ریاست عواید افغانستان در ماه مارچ 2016 به اتمام رسانید که در آن ساحات کلیدی برای مساعدت¬های تخنیکی مورد شناسایی قرار گرفت.
دولت ایالات متحده تصویب سند الحاق افغانستان به سازمان تجارت جهانی را در کنفرانس وزرای خارجه در نایروبی، کینیا، در۱۷ دسامبر ۲۰۱۵ تبریک می¬گوید. دولت¬های افغانستان و ایالات متحده بر اهمیت انجام دستور کار قانون¬گذاری افغانستان برای برآورده ساختن شرایط الحاق به سازمان تجارت جهانی الی 30 جون سال ۲۰۱۶ تأکید کردند. همچنان دولتهای افغانستان و ایالات متحده پیشرفت کار گروه کاری دوجانبه انرژی شان را که در نتیجه دیدار رئیس جمهوری غنی و رئیس اجرائیه داکتر عبدالله عبدالله از واشتگتن در سال 2015 ایجاد شد، مورد ارزیابی قرار دادند. گروه متذکره که دو بار یعنی در ماه نوامبر و ماه جنوری ملاقات می¬کند، وظایف اش را منحیث یک مجمع مؤثر برای بحث و همکاری پیرامون اولویت¬های انرژی افغانستان، به شمول توسعۀ تولید انرژی داخلی و ظرفیت فنی، گسترش و تأمین امنیت زیربنای انرژی و همچنان تسهیل ادغام انرژی بیشتر منطقه¬یی انجام خواهد داد.
طرح پلان آینده
آقای کری وزیر امور خارجه ایالات متحده و آقای ربانی وزیر امور خارجه افغانستان راه¬هایی را برای همکاری¬های آینده به منظور ایجاد قوای امنیتی مؤثر و مسلکی افغان، پیشرفت در راستای بهبود دموکراسی و حکومتداری و اتکا بر توسعۀ اقتصادی و اجتماعی مورد بحث قرار دادند.
دفاع و امنیت
آقای کری وزیر امور خارجه ایالات متحده و آقای ربانی وزیر امور خارجۀ افغانستان بر اهمیت توسعۀ دوامدار نیروهای امنیتی افغانستان که توانایی دفاع از تمامیت ارضی افغانستان و تأمین امنیت شهروندان این کشور را داشته باشند و همچنان بطور مداوم مطابق به تعهدات بین المللی حقوق بشر افغانستان عمل کنند، تأکید ورزیدند. ایالات متحده از تعهدات افغانستان جهت ادامه مبارزه با خشونت¬های فاحش حقوق بشری و جلوگیری از تجاوز و سوء استفاده استقبال می¬کند.
افغانستان و ایالات متحده به منظور کمک برای مقابله با تهدید مواد انفجاریۀ تعبیه¬شده تصمیمگرفتند تا یک استراتیژی را برای تلاش¬های مهار مواد انفجاریه تعبیه¬شده؛ طرح یک موافقتنامه جهت بهبود شریک¬سازی معلومات مربوط به استفاده از مؤلفه¬های مواد انفجاریۀ تعبیه¬شده و اجرای ارزیابی از برنامۀ جاری آگاهی عامه و گسترش آن به شکل مطلوب، انکشاف دهند.
از سرگیری مجمع مشورتی امنیتی پلان شده در سال ۲۰۱۶ با وزیر دفاع ایالات متحده و وزرای دفاع و امور داخلۀ افغانستان در راستای تحقق این اهداف کمک نموده و می¬تواند به عنوان مؤلفۀ امنیتی چهارچوب کاری کمیسیون دوجانبه جهت تصریح تعهدات افغانستان و ایالات متحده به شکل رابطۀ حمایوی دفاع متقابل عمل نماید.
دموکراسی و حکومتداری
اشتراک کنندگان کمیسیون توافق کردند که در ماه¬های آینده، ایالات متحده و افغانستان برای پیشرفت اصلاحات انتخاباتی، با هم کار خواهند کرد. آنان همچنان توافق کردند که تقویت حکومتداری محلی، مبارزه با فساد و عرضه مؤثر خدمات به شهروندان افغانستان، برای تأمین صلح و ثبات ضروری می¬باشد.
حکومت افغانستان یادآور شد که تلاشهای این کشور جهت بهبود حقوق بشر، شامل تطبیق پلان حکومت افغانستان برای محو شکنجه و تعهد غرض حفاظت از آزادی رسانه¬ها، به شمول مبارزه با خشونت در برابر خبرنگاران میباشد.
اصلاحات در بخش حاکمیت قانون در بر گیرندۀ تمرکز روی تکمیل و تطبیق بازبینی قانون جزا که توسط حکومت افغانستان در جریان است و همچنان همکاری دوامدار در راستای تقویت دستآوردها از ناحیۀ تدابیر مبارزه با مواد مخدر خواهد بود.
توسعۀ اقتصادی و اجتماعی
ایالات متحده و افغانستان به تمرکز روی حمایت پالیسیهایتجارت و تولید عواید ، تقویت اقتصاد افغانستان، پرورش توسعۀ سکتور خصوصی با بنیۀ قوی، ترویج هم¬گرایی در مارکیت¬های منطقهیی و توسعۀتولید انرژی در داخل کشور که اتکای افغانستان را به همکاری تمویل کنندگان کاهش می¬دهد؛ ادامه خواهند داد. هر دو دولت یادآورد شدند که مشارکت جدید توسعه¬یی را ادامه داده و دستیابی به معیارهای اصلاحات میتواند منتج به فراهم¬شدن منابع بیشتر مالی به افغانستان گردد. جانب ایالات متحده از ادامه بحث¬ها در مورد پیشرفت افغانستان در جهت نیل به اهداف خودکفایی از طریق چهارچوب حسابدهی متقابل، ایجاد برنامۀ جدید صندوق وجهی بین¬المللی، بهبود فضای تجارت و سرمایه گذاری در افغانستان و بهبود شرایط برای رشد درازمدت اقتصادی و پایداری مالی، به شمول افزایش قابل ملاحظۀ پرداخت معاشات از طریق موبایل و تطبیق بیشتر پرداخت-های گمرکی به شکل الکترونیک، استقبال کرد.
ایالات متحده و افغانستان به تطبیق پروژۀ کاسا ۱۰۰۰ و پروژه¬های دیگر منطقه¬یی انرژی که همکاری¬¬های منطقه¬یی در بازارهای انرژی را گسترش می¬دهد و رشد اقتصادی افغانستان و کشورهای منطقه را بیشتر می¬سازد، متعهد می¬باشند.
هردو دولت بر وابستگی متقابل میان رشد اقتصادی، صحت، زراعت، و تعلیم و تربیه تأکید نموده و همکاری را در تمامی این زمینه ها طرح¬ریزی کرده اند. هر دو دولت حمایت شان را از دسترسی بیشتر به تعلیم و تربیۀ با کیفیت در تمامی سطوح در سراسر کشور مجدداً اعلام داشته و روی تحصیلات عالی با کیفیت، آموزش فنی و حرفه¬یی و توسعۀ پایدار دسترسی به تعلیم و تربیه، به شمول آموزش در سطح اجتماع، تأکید ورزیدند. آنان همچنان بر اهمیت این که افغانستان میراث غنی فرهنگی اش را حفظ کند، تأیید نموده و تأکید ورزیدند که توسعۀ اقتصادی کشور باید حفاظت از ساحات میراث¬های فرهنگی را که از ارزش عمدۀ تاریخی در سطح ملی و بین¬المللی برخوردار اند، در بر گیرد.
افزون بر این، آقای کری وزیر امور خارجۀ ایالات متحده از ابتکار اخیر حکومت افغانستان که برنامه¬ای را زیر نام "وظایف برای صلح" با هدف ایجاد فرصت¬های کوتاه¬مدت تا میان مدت کاری برای شهروندان جوان افغانستان به راه انداخته است، استقبال کرد.
نتیجه¬گیری
آقای ربانی وزیر امور خارجۀ افغانستان و آقای کری وزیر امور خارجۀ ایالات متحده بر ارادۀ شان برای برآورده¬شدن تمایل مردم افغانستان به یک افغانستان با ثبات، امن، برخوردار از حاکمیت ملی و دارای یک حکومت مبتنی بر قانون اساسی، به شمول احترام به حقوق بشر، حاکمیت قانون و ارزش¬های دموکراتیک، مجدداً تأکید ورزیدند. آنان خاطرنشان ساختند که همکاری میان افغانستان و ایالات متحده مبتنی بر احترام متقابل و علایق مشترک ادامه خواهد یافت، و بر عزم شان برای ادامۀ این¬گونه مشورت¬ها در سطح عالی رتبه، به هدف تقویت مشارکت دو کشور بر اساس موافقتنامه مشارکت استراتیژیک، مجدداً تأکید ورزیدند. در این زمینه، آنان توافق کردند که تاریخ مشخصی برای برگزاری چهارمین نشست کمیسیون دوجانبۀ افغانستان و ایالات متحده در واشنگتن دی سی به زودی ممکن اعلام خواهد شد و در این حال، هرسه گروه کاری، به هدف تأمین همکاری و تشریک مساعی دوامدار میان دو طرف، نشست¬های منظم شان را در جریان سال برگزار خواهند کرد.